Poleg projekcij filmov na Mazzinijevem trgu, v Art kinu Odeon in v izolskem kulturnem domu v sedmih sekcijah bo na ogled skupaj 22 celovečernih filmov bo pri Svetilniku poleg uvodnega koncerta Dalaj Eegola za vzdušje poskrbljeno še z nastopi hrvaške kantavtorke Nine Romić, skupine Ante Upedanten ter ritmi različnih DJ.

Delno prenovljene sekcije

Festivalske filme so tudi tokrat razdelili v številne sklope z zgovornimi imeni. V tekmovalni sekciji Trgatev bodo letos tako predstavili štiri filme, to so Sinko v režiji Larise Sadilove (Rusija, 2009), film Javna govorilnica režiserja Mohammeda Soudanija (Alžirija in Švica, 2010), Sidrišče režiserjev C. W. Winterja in Andersa Edströma (Švedska in ZDA, 2009) ter Naseljena dežela režiserke Anne Sanmarti (Španija, 2009). O zmagovalcu bodo odločali gledalci, vsi avtorji z izjemo Sadilove pa bodo tudi gostje festivala.

Poleg že znane sekcije Odprti otok bo na ogled še znova obujeni programski sklop Mojstri, v katerem bo prikazana novejša produkcija starih mačkov sed me umetnosti, izstopajoče filmske storitve avtorjev iz sosednjih dežel pa so tokrat strnili v sekcijo Dobri sosedje. Stalnica je tudi projekcija kratkometražnih filmov mladih, še neuveljavljenih ustvarjalcev z imenom Video na plaži, pozabili pa niso niti na najmlajše, saj se bo v sklopu Otoške animateke tokrat odvrtel film Skrivnost iz Kellsa.

Največ sprememb letošnjega programa je doživela sekcija, posvečena Silvanu Furlanu, ki se po novem imenuje Silvanov zaliv, "da bi bilo jasno, da to ni več šola, pa tudi, da pravzaprav ne gre za kino," je zamenjavo imena iz nekdanje Silvanove kino šole komentiral Vlado Škafar. Tudi vsebinsko bo ta del festivala letos povsem drugačen: "Ker se je letos prvič zgodilo, da filmov več ne gledam in da me ne navdihujejo, razen svojih filmov iz srca ne morem pokazati nič drugega zato sem se zatekel k drugim oblikam umetnosti," je pojasnil Škafar, ki namesto tega pripravlja program Odprta knjiga.

Od filma h knjigam

Ta bo v dveh delih: Knjiga na platnu prinaša izbor literarnih odlomkov, ki bodo predvajani na platnu pred vsako projekcijo; drugi sklop V senci cvetočih deklet pa postavlja Proustov roman v mestno jedro Izole s plakati, rjuhami in grafiti, na katerih bodo odlomki iz knjige, se bodo sprehajalci prelevili v interprete svoje zgodbe.

Pred leti preminulega idejnega vodjo Kinodvora se bodo spomnili še s Silvanovo kinoteko, za katero je letošnji program izbral Koen Van Daele: na ogled bosta dva filma, zgodba o ljubosumju Pekel Henri-Georgesa Clouzota režiserjev Sergea Bromberga in Ruxandre Medree (Francija, 2008) ter film Sodankylä za vedno režiserja Petra Von Bagha (Finska, 2010).

Za interaktivno dogajanje bo poleg pogovorov s številnimi gosti poskrbljeno z video-filmsko delavnico Vesela kamera, kjer bo letos posebna pozornost namenjena usposabljanju bodočih mentorjev ter fotografskim natečajem, kjer se bo lovilo čarobne trenutke "otoških" ulic. Sicer pa organizatorji Kino Otoka, ki vsako leto nastaja tudi s pomočjo številnih prostovoljcev, pripravljajo ugoden Otoški paket za obiskovalce tistim, ki bodo festival obiskali za vseh pet dni, namreč podarjajo eno brezplačno nočitev v kampu, ki pa bo za filmoljube tudi sicer cenejša.