Poslanec Prijatelj v pismu iz koprskega zapora omenja hobotnico, ki kaže, da je v tej "hudodelski združbi vpletena policija, tožilstvo, sodstvo, pa tudi določene politične stranke".

O nepravilnostih pri prodaji Splošne plovbe so odkrito govorili v SNS, zaradi vztrajanja pri preiskavi te prodaje pa so mu, kot zatrjuje, večkrat grozili. Trdi, da policija in tožilstvo nista storila skoraj nič, kar bi pomagalo pri obsodbi "hudodelske združbe". Kljub številnim tožbam so vsi postopki ustavljeni, piše in dodaja, da so v to kriminalno združbo vpletene tudi določene politične stranke, glede na procese pa domneva, da tudi sodstvo.

Po njegovih navedbah je tudi SD "močno soodgovorna za to, da Slovenija ni več pomorska država, saj smo tujcu podarili edinega slovenskega ladjarja, kot sanirano in dolgov oprano podjetje".

V nadaljevanju Prijatelj piše, da je vesel, da njegov štiriletni trud ni bil zaman in upa, da bo notranja ministrica Katarina Kresal "vsaj tokrat pozabila na privatne interese in ne bo poslušala premiera Boruta Pahorja, ki bi na Splošno plovbo najraje kar pozabil".

Meni tudi, da koprsko sodišče ni pristojno, da mu sodi, ker je po zakonu o kazenskem postopku krajevno pristojno praviloma sodišče, na katerem območju je kaznivo dejanje storjeno. Navaja še, da mu je bila v Solkanu nezakonito odvzeta prostost, in da je takoj vedel, da zaradi Splošno plovbe.