Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani zatrdil minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter predsednik stranke Zares, je komisija za preprečevanje korupcije pri preverjanju poslov družb v njegovi neposredni oz. posredni lasti z ministrstvi in organi v njihovi sestavi ugotovila, da podjetja iz skupine Ultra na nobenem od razpisov niso pridobila sredstev, ki bi bila lahko sporna z vidika prejšnjega zakona, ki ureja področje konflikta interesov, in novega zakona, ki je začel veljati 6. junija letos.

Preberite: Kosova komisija v Golobičevem primeru ni ugotovila kršitev zakonodaje.

Ugotovitve protikorupcijske komisije po Golobičevih besedah v posebno luč postavljajo trditve iz pisma nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika premierju Borutu Pahorju, v katerem je ta opozoril, da se družbe iz skupine Ultra prijavljajo na javne razpise ministrstev in družb v državni lasti. Nekdanji minister bi namreč, tako Golobič, podatke o poslovanju družb iz skupine Ultra z vlado, ki jih je pridobila protikorupcijska komisija, zlahka pridobil tudi sam.

Lahovnikovi motivi neveljavni in neutemeljeni

"Očitno je, da so bili motivi s strani Mateja Lahovnika neveljavni z vidika zakona in neutemeljeni z vidika vsebine, ki se je izkazala za netočno," je poudaril Golobič, ki ne želi ugibati, kaj je Lahovnika pri tem vodilo. "Je pa očitno, da ta nesorazmernost njegove takratne geste s tem, kar danes sledi, narekuje vprašanje o tem, kaj ga je v resnici vodilo tako pri poskusu precej podle diskreditacije mene in stranke Zares kot pri odhodu iz vlade," pravi Golobič, ki, kot trdi, se s tem vprašanjem sicer ne obremenjuje.

"Čas je v tej zgodbi ključen dejavnik. Zato sem zelo miren, zato tudi ostajam in vztrajam na tem mestu in na političnem prizorišču. Vsak dan, z vsakim dejanjem, z vsako preiskavo katerekoli nadzorne institucije se namreč pokaže, da so bile vse obtožbe neutemeljene, zlonamerne in politično motivirane z razlogom odstranitve motnje, ki jo jaz in stranka Zares predstavljava v političnem prostoru," je poudaril Golobič.

Država se je pogreznila v koruptivno močvirje

Del političnega prostora ima Golobičevih besedah motiv tudi skozi tisto, kar se v tem času vse bolj razkriva: "Da so vsi sumi, dvomi, ocene prejšnjega mandata pod vodstvom SDS vse bolj očitno utemeljeni in kažejo, da se je v tistem obdobju država pogreznila v najgloblje koruptivno močvirje v svoji zgodovini." Kot pravi Golobič, stranka Zares na to že ves čas opozarja. "Da so ti isti protagonisti, najmočnejši kričači mazaških akcij proti stranki Zares in meni osebno, je logična posledica tega dejstva, kar čas neprestano prinaša na plano," je še dodal minister.