V vodilni skupini je v cilj prišel tudi Belgijec Philippe Gilbert (Omega-Pharma), ki je tako zadržal rdečo majico vodilnega. Edinega slovenskega kolesarja Grege Boleta tokrat ni bilo v ospredju, z zaostankom 19 minut in 46 sekund je zasedel 183. mesto. V skupnem seštevku je nazadoval na 89. mesto, njegov zaostanek znaša 21 minut in 15 sekund.

Potem ko so v tretji, prvi zahtevnejši preizkušnji letošnje Vuelte ostali brez zmage, so španski kolesarji dan pozneje vrnili udarec. V izredno zahtevni etapi, kjer je bila ravnina prava redkost, so pokazali svojo moč na vzponih in potrdili, da jih bo tudi letos težko premagati, pa čeprav na startu ni zvezdnikov, kot so Alberto Contador, Alejandro Valverde in Samuel Sanchez. Čeprav so strokovnjaki največ možnosti v etapi pripisovali peresno lahkemu Joaquinu Rodriguezu, pa je junak postal eksplozivni Igor Anton. Kolesar Euskaltela, ki slovi po odlično odpeljanih vzponih, je izbral pravi trenutek za napad. Na zaključnem vzponu s kar 23-odstotno naklonino mu ni mogel slediti nihče, tako da je kljub temu, da je bil v zadnjih metrih že pošteno izčrpan, prvi prečkal ciljno črto.

"Če bi bilo do cilja še nekaj metrov do cilja, ne bi zmagal. A prav matematična natančnost je draž takih zaključnih vzponov. Pred dobrim mesecem sem storil odlično stvar, ko sem si prišel ogledat ta klanec. Poznavanje mi je še kako koristilo, tako da se ni ponovila Valonska puščica, na kateri sem bil v odličnem položaju, a napadel prezgodaj," je na cilju dejal zmagovalec, pred katerim sta se za napad odločila tudi rojak Luis Leon Sanchez in Kolumbijec Rigoberto Uran, katerih akcije pa so bile občutno preuranjene. Kljub etapni zmagi pa Anton ni poskrbel, da bi Španci oblekli tudi rdečo majico. Belgijec Philippe Gilbert, ki je ob koncu sezone vselej dobro pripravljen, je presenetljivo v cilj prišel z najboljšimi in bo vsaj še dan preživel na vrhu razvrstitve. "Bilo je težko, a sem se boril kot lev. Ne delam si utvar, da bi lahko dirko dobil, toda čim dlje bom v rdečem, večji bo moj uspeh," je bil zadovoljen Gilbert.

Španci pa niso imeli samo pozitivnega, ampak tudi negativnega kolesarja. To je bil Carlos Sastre, zmagovalec Toura leta 2008, ki ni zmogel ritma najhitrejših in je zaostal, s tem pa najbrž odpadel iz boja za skupno zmago. Svojega dneva ni imel niti Grega Bole. Zaostal je skoraj 20 minut, v cilju pa prehitel le deset kolesarjev.