Vrednost investicije v opremo in obnovitvena dela stavbe na Stritarjevi ulici 7, kjer bo domovalo novo kulturno-literarno središče, je namreč znašala 356.000 evrov, za delovanje in program do konca leta pa je predvidenih še 60.000 evrov.

Majhna, toda velika

Po velikosti (dobrih 171 kvadratnih metrov) sodi Trubarjeva hiša med najmanjše literarne hiše v Evropi, vendar pa v svoji programski osnovi v ničemer ne zaostaja za njimi, so prepričani v MOL. V prostorskem smislu bo Trubarjeva hiša literature združevala muzejsko sobo, čitalnico in prostore za izvajanje programskih aktivnosti, program pa bo ravno tako sestavljen iz treh sklopov.

V okviru muzejsko-spominskega sklopa bo na ogled svetlobna instalacija italijanskega umetnika Alessandra Luppija, spominska soba, posvečena Primožu Trubarju, in multimedijska predstavitev Trubarjevega bivanja v Ljubljani. Literarno-umetniški program bo posvečen različnim literarnim prireditvam - branjem, predstavitvam in delavnicam, posebna pozornost pa bo namenjena kulturni vzgoji ter razvijanju pismenosti in bralne kulture med otroki in mladimi. Kritično-refleksivni del programa bo namenjen razpravam o literarnem in kulturnem življenju ter širšim kulturno-političnim temam.

Trubarjeva hiša literature bo, kot napovedujejo, tudi sedež novega knjižnega kluba, spletnega portala o književnosti in razstavnega prostora. Zanimivo je še, da bo na spletnem portalu omogočen brezplačen dostop do izbranih elektronskih knjig, za katere bodo odkupljene avtorske pravice.

Program še vedno neznan

Program Trubarjeve hiše za september je pripravila "širša skupina sodelavcev znotraj oddelka za kulturo MOL", nam je pojasnil Uroš Grilc, ki sodelavcev sicer ni hotel poimensko izpostavljati, saj naj bi šlo za "timsko delo". Do konca projekta Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige, ki se bo zaključil 23. aprila 2011, bo program koordiniral Oddelek za kulturo MOL, potem pa bo vodenje predvidoma prevzela Mestna knjižnica Ljubljana, ki bo že sedaj koordinirala dejavnosti v čitalnici. Grilc je kot glavno vodilo programa izpostavil odprtost, saj bo prostor namenjen širokem krogu različnih ustvarjalcev.

Programski sodelavci novega središča so sicer že izbrani na podlagi javnega povabila MOL. Odzvalo se je 33 kandidatov, med katerimi so izbrali 18 (za zdaj še neznanih) sodelavcev. Sporočili so nam le, da gre za mlajše ustvarjalce, katerih imena, tako kot njihov program, bodo znana v prihodnjih mesecih.

V MOL napovedujejo, da se bo že septembra v Trubarjevi hiši literature zvrstilo več kot 20 dogodkov, vse podrobnosti v zvezi s programom pa bodo "znane na dan odprtja". Za zdaj se že ve, da bo na sporedu večer s Svetlano Makarovič in romskim glasbenikom iz Budimpešte, predstavitev zbornika o Petru Božiču in razprava na temo javne televizije.