Najhitrejši v kvalifikacijah Spies je najbolje startal. Na četrto mesto se je prebil Pedrosa, ki je iz kroga v krog pridobival mesta. V tretjem je tako prehitel moštvenega kolega Andrea Doviziosa, pet krogov zatem pa še Spiesa. V istem je napako naredil Avstralec Casey Stoner, ki je zdrsnil in končal v pesku. Vodilni v skupnem seštevku Lorenzo je dirko začel z drugega mesta, a je na startu padel na peto. Španec se ni predal, 15 krogov pred koncem se je zavihtel na tretje mesto. Branilec naslova ter devetkratni prvak Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je bil četrti, Dovizioso pa se je moral zadovoljiti s petim mestom.

Ostala dva razreda sta opravila deseto dirko v sezoni. Španec Toni Elias je bil najhitrejši tudi v Indianapolisu in se je veselil svoje že pete letošnje zmage. Vodilni v skupnem seštevku se je v vodstvo prebil iz šestega startnega mesta. Izkušeni Elias je ugnal rojaka Juliana Simona, tretji je bil Britanec Scott Redding. Dirka v razredu moto 2 je bila po prvem krogu prekinjena zaradi množičnega padca v prvem ovinku. Komisarji dirke so se odločili, da se ponovnega starta za VN Indianapolisa lahko udeležijo tudi vsi udeleženci padca. Premor pa je nato najbolj ustrezal Eliasu.

V najšibkejšem razredu do 125 kubičnih centimetrov je bil najhitrejši Španec Nicolas Terol (Aprilia), in sicer pred Nemcem Sandrom Cortesejem (Derbi) in Špancem Polom Espargarojem (Derbi). Španec Marc Marquez (Derbi), ki je 14 krogov pred koncem dirke napravil napako in končal v pesku, je ohranil vodstvo v skupni razvrstitvi. Motociklistična karavana se zdaj seli nazaj v Evropo, že prihodnji teden, 5. septembra, bo namreč na sporedu VN San Marina v Misanu.

Pa še tragična vest. V spremljevalnem programu v četrtlitrskem razredu se je smrtno ponesrečil mladi, komaj 13-letni dirkač Peter Lenz, ki je padel, nato pa ga je do smrti povozil sotekmovalec.