V memorialni disciplini Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana, teku na 100 m, je slavil Jamajčan Marvin Anderson (10,21) pred Južnoafričanom Simonom Magakwejem (10,26) in Gancem Azizom Zakarijem (10,30), s petim mestom pa ni bil zadovoljen slovenski rekorder Matic Osovnikar (10,49). Magakwe je zmagal na 200 m (20,73), Jan Žumer pa je bil četrti (21,30).

Rusinja Marija Abakumova, srebrna na olimpijskih igrah v Pekingu in lastnica letošnjega najboljšega izida sezone na svetu, je bila s 64,38 m edina pred Ratejevo, ki je trikrat presegla 60 m, v troskoku pa je zmagala Ukrajinka Olga Saladuha, letošnja evropska prvakinja (14,31 m) pred Slovakinjo Dano Veldakovo (14,23 m) in Rodičevo; slednja je znova preskočila 14 m.

Marina Tomič je zmagala v teku na 100 m ovire (13,39), tretji pa so bili mladinska svetovna podprvakinja Barbara Špiler v metu kladiva (61,51 m) in Matija Kranjc v metu kopja (74,65 m) ter Rožle Prezelj v skoku v višino (2,10 m). Rusinja Olga Nazarova, dvakratna svetovna dvoranska prvakinja, je bila najboljša na 400 m (52,41).

Ratejeva je nastopila prvič po finalu na evropskem prvenstvu v Barceloni, kjer je zaradi infekcije desne noge ostala brez odličja in je morala nato za teden dni tudi v bolnišnico. »Noga je sedaj dobro, ne čutim več nobenih bolečin. Po enomesečnem premoru pa je bilo prisotno nekaj negotovosti. Zato moj prvi poskus ni bil posrečen. Potem pa mi je steklo in sem dobila že nazaj prave tekmovalne občutke. Veselim se že tekme v Celju sredi tedna, ker pričakujem še boljši izid,« je napovedala Martina Ratej in o načrtih za prihodnjo sezono dodala: »Še kakšen mesec dni ne bom razmišljala o prihodnji sezoni. Cilje pa že imam postavljene. Želim se ustaliti na 65 m in se približati 70 m. Res upam, da bom kmalu dosegla tudi to mejo.«

Poleg Ratejeve je v letošnji diamantni ligi, najvišji svetovni seriji mitingov, nastopala tudi Rodičeva, ki je pohvalila organizatorje. »Izjemni so, saj so naredili dober miting, ki si ga je ogledalo kar nekaj gledalcev. V izjemni konkurenci sem uživala. Z Veldakovo in Saladuho smo v Ljubljano prišle neposredno iz diamantne lige v Bruslju. Konstantno sem na 14 m, tudi ko je prisotna utrjenost, zato sem zelo zadovoljna. To je lepa popotnica za naslednjo sezono. Delam še veliko napak. Toda letos je drugače kot prej, saj vem, kaj delam napak in kaj dobro. To vem za vsak skok, kar še lani nisem mogla,« je povedala Snežana Rodić, ki bo sredi tedna nastopila še v Zagrebu.

Edino slovensko zmago je dosegla Tomičeva. »Zelo sem zadovoljna z zmago, ki sem jo dosegla v ne najboljših pogojih, saj je bilo po dolgem času čutiti tudi nekaj mraza. Po evropskem prvenstvu v Barceloni sem teden dni namenila terapijam, da sem pozdravila poškodbo, nato pa sem naslednje tri tedne trenirala le trikrat tedensko. Glede na vse sem dosegla dober izid. Gotovo bom nastopila še v Celju, mogoče pa še v Brežicah,« je pojasnila Marina Tomič, ki je prepričljivo ugnala drugouvrščeno Rusinjo Marino Andrjukino (13,72).

Osovnikar se tokat ni mogel vmešati za zmago. »Slabo sem tekel in slabo startal. Potem ne znam niti solidno teči v nadaljevanju. Žal mi je, ker je bila to domača tekma in sem si želel boljšega nastopa. Pa sem vse zapravil že z slabim startom. Škoda, ker je bila konkurenca zelo dobra,« je bil razočaran Matic Osovnikar.