Najnevarnejši aditivi v pijačah, ki jih najdemo na slovenskem trgu, a se jih najmanj zavedamo, so predvsem barvila, ki so na plastenkah označena s skupinami od E 100 do E 199, ter sladila, označena z E 950, E 951, E 952 in E 954. Nevarni so tudi konzervansi, najbolj pogosto se pojavlja E 211.

Barvila so ponekod prepovedana

"Nobeden izmed teh dodatkov ne prinaša hranilne vrednosti ali koristi našemu telesu. Pojavljajo se le zato, da je pijača na polici videti bolj atraktivna, bolj žive barve, je bolj sladka ali zdrži dalj časa," pojasnjuje Jan Gams, ki je za portal Ni nam vseeno! začel popisovati aditive v pijačah na slovenskem trgu.

Ne le da so omenjeni dodatki nevarni in lahko resno ogrožajo človekovo zdravje, ampak so nekateri aditivi v Sloveniji dovoljeni, v nekaterih drugih razvitih državah, denimo na Norveškem, Švedskem, Finskem in v ZDA, pa so prepovedani, pravi Gams. V ZDA so tako prepovedani E 104, E 122 in E 124, na Norveškem in Finskem E 110, v nekaterih drugih državah ne smejo dodajati E 211, vsi našteti pa so sprejemljivi v Sloveniji. "Ti dodatki povzročajo hiperaktivnost pri otrocih zaradi reakcije nekaterih barvil in natrijevega benzonata, spodbujajo glavobole, slabo počutje in bruhanje, alergije..." pojasnjuje Gams. Evropska zakonodaja pa medtem proizvajalcem nalaga samo obvezo, da morajo živila, ki vsebujejo azo barvila (E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 in E 124) nositi tudi oznako "lahko negativno vpliva na aktivnost in koncentracijo otrok".

Te dodatke lahko najdemo tudi v množici pijač na policah slovenskih supermarketov, kot je razvidno s seznama na spletni strani http://www.ninamvseeno.org. Projekt "Ni nam vseeno!" sicer temelji na prostovoljnem delu Gamsa, ki popisuje dodatke pijačam z njihovih deklaracij in jih objavlja, moralno podporo pa mu zagotavljajo v Društvu za laboratorijsko medicino v Kliničnem centru Ljubljana. S seznama je tako razvidno, da ima denimo mnogo pijač, med drugim tudi ena izmed priljubljenih slovenskih vod z okusom zelenega jabolka, dodan aditiv E 104. Gams tega in nekatere druge dodatke opredeljuje kot "nevarne" in svetuje, da je za zdravje bolje, če jih sploh ne uživamo. "Izredno nevarni" za zdravje so tudi vsi okusi vod, ki jih pod svojo blagovno znamko prodajajo nekateri največji slovenski trgovci.

Najbolj prodajane pijače zdravju neškodljive

Največ povpraševanja med kupci je te dni prav po vodah z okusom in gaziranih pijačah, so sporočili trije največji slovenski trgovci. Podobno kot med vodami tudi med naborom gaziranih pijač najdemo dva izredno nevarna dodatka, namreč E 102 in E 110, v Ori podobni pijači, ki jo pod svojo blagovno znamko prodaja eden izmed trgovcev.

Kupce pa bo gotovo razveselilo dejstvo, da med najbolj prodajanimi in priljubljenimi pijačami ni niti ene z zgornjega "nevarnega" seznama. Med vodami z okusom po podatkih treh največjih slovenskih trgovcev kupci najraje izberejo Oazo, ki nima škodljivih dodatkov. Med gaziranimi pijačami je na prvem mestu po prodaji dobra stara kokakola, ki vsebuje "izredno nevarne dodatke", tako kot večina gaziranih pijač na trgu, izjema je klasična kokakola, ki ima sicer škodljive, a ne nevarne dodatke. Kupci radi posegajo tudi po ledenem čaju Nestea in Frucu, kjer so skoraj vsi okusi z vidika zdravja sprejemljivi. Med sokovi so med kupci najbolj priljubljeni Fructalovi, ki prav tako ne vsebujejo škodljivih dodatkov.

Ali v Sloveniji torej pijemo kakovostne in zdrave pijače? "Obstaja relativno velika izbira pijač in med njimi lahko posegamo po takšnih, ki zdravju niso škodljive, ter smo pozorni na takšne, ki s svojimi dodatki zagotovo ne vplivajo ugodno na nas," sklene Gams.