"Za nastop na mitingu v Ljubljani sem se odločila naknadno, ko sem izvedela za konkurenco. Nastopila bo namreč tudi najboljša metalka kopja na svetu Rusinja Marija Abakumova. Z njo rada tekmujem in si želim z njo enkrat nastopiti tudi na domači tekmi. Kar se tiče moje poškodbe, sem sigurno nekaj izgubila, saj nisem 14 dni nič trenirala. Mislim pa, da tudi Abakumova ni v najboljši formi. Sva nekje na enaki ravni in bo borba prava," pred mitingom napoveduje slovenska rekorderka Ratejeva.

Tekmovanje v okviru mednarodne atletske lige za veliko nagrado zavarovalnice Vzajemna bo v Spodnji Šiški, na njem bo po podatkih organizatorjev nastopilo skoraj 200 atletov in atletinj iz 30 držav, od tega kar 120 iz tujine. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik organizacijskega odbora Roman Jakič, sicer direktor Zavoda Tivoli, so se letos odločili prekiniti tradicijo in tradicionalni memorialni miting v spomin na preminula atleta Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana prestaviti iz junija in ga, dvignjenega stopničko višje, pripraviti konec avgusta. "Gre za prelomnico. V Mestni občini Ljubljani namreč obstaja interes, da poskušamo zagotoviti več sredstev ter privabiti več športnikov in se zgledovati po atletskih mitingih glavnih mest v drugih državah," je dejal Jakič. Proračun mitinga je 100.000 evrov, pri zagotovitvi polovice sponzorskih sredstev pa se je osebno angažiral ljubljanski župan Zoran Janković, je županov prispevek pohvalil Jakič.

"Zelo sem vesela, da bomo v Ljubljano vrnili vrhunsko atletiko. Obenem pa sem zelo žalostna, ker letos v Ljubljani ne bom tekmovala zaradi vseh težav, ki jih imam. Obljubim, da bom tekmovala naslednje leto, če bo zdravje seveda dopuščalo. Bom pa letos spremljala nastope s tribun in navijala za vse naše atlete, predvsem ženski troskok in Snežano Rodič, ki jo čaka letošnja evropska prvakinja, ena najboljših na svetu Ukrajinka Olga Saladuha," je povedala troskokačica Marija Šestak, ki so ji organizatorji dodelili vlogo ambasadorke mitinga.

Direktor mitinga Gabrijel Ambrožič ter managerja mitinga Albert Šoba in Boris Mikuž menijo, da bo konkurenca na visoki ravni in da se obetajo vrhunski boji, čeprav bi bil lahko odziv predvsem slovenskih atletov še boljši. Organizatorji pričakujejo, da bo Ljubljana poslej vsako leto prizorišče odmevnega mitinga in da bo to tudi prvi korak k temeljiti obnovi stadiona ŽAK, da bi lahko Slovenija in Ljubljana vnovič kandidirala za organizacijo večjih in odmevnejših tekmovanj. Po Jakičevih zagotovilih obstaja v občini za to velik interes.