Precej pogoste menjave

Menjave na državnosekretarskih mestih so v sedanji vladi precej pogoste – drugo najpomembnejše mesto na ministrstvih je zapustila skoraj polovica državnih sekretarjev, ki so bili imenovani na začetku mandata. Kot prvi je že po slabih dveh tednih odstopil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Slavko Ziherl, saj ni mogel sprejeti, da je premier Borut Pahor za svojega zaupnika imenoval nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Na njegovo mesto je prišel Ivan Eržen, ki je ostal državni sekretar tudi po prihodu Miklavčičevega naslednika Dorijana Marušiča.

Po slabem letu dni je ministrstvo za javno upravo zapustil državni sekretar Branko Lobnikar (nasledila ga je Tina Teržan), ki se je raje odločil za profesuro na fakulteti za varnostne vede. A je že tedaj dopustil možnost, da se bo na lokalnih volitvah potegoval za župana. Takratno napoved zdaj uresničuje – je kandidat Zares za celjskega župana, vendar mu javnomnenjske raziskave kakšnih možnosti za izvolitev ne kažejo.

Za županjo – in to kar prestolnice – pa se kot kandidatka DeSUS poteguje tudi nekdanja državna sekretarka v službi vlade za lokalno samoupravo Meta Vesel Valentinčič. Ta je vladno službo zapustila dva meseca po tem, ko je bil izvoljen minister Henrik Gjerkeš. Državnosekretarsko mesto je zamenjala z mestom pomočnice generalnega direktorja za upravnopravne zadeve UKC Ljubljana, v vladni službi pa jo je nasledila Duša Trobec Bučan.

Z odhodom kmetijskega ministra Milana Pogačnika je mandat potekel tudi državni sekretarki Sonji Bukovec, ki ji je morebitno ponovno kandidiranje za to mesto preprečila vpletenost v afero Baričevič. Novi kmetijski minister Dejan Židan si je za svojo najožjo sodelavko izbral Tanjo Strniša.

Po odhodu generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla na evropsko računsko sodišče v Luksemburg si je premier Pahor zaželel, da na njegovo mesto pride takratna državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar. Za novo desno roko finančnega ministra Franca Križaniča pa je bila imenovana Mateja Vraničar.

Menjava na MNZ

Damjan Lah je na državnosekretarsko mesto na notranjem ministrstvu sedel, ko je ta položaj zapustil eden najbolj prepoznavnih državnih sekretarjev Goran Klemenčič. Zakaj se je Klemenčič odločil za odhod, ni nikoli natančneje pojasnil, je pa bilo mogoče iz njegovih odgovorov razbrati, da z določenimi razmerami in razvojem projektov na MNZ ni bil zadovoljen. Nedvomno pa so bile v ozadju njegovega odhoda tudi ambicije po novih, pomembnejših izzivih. Tako Klemenčič zdaj kandidira za predsednika komisije za preprečevanje korupcije.

Pred mesecem in pol je z mesta ministra za gospodarstvo odstopil Matej Lahovnik, kot razlog pa navedel, da zaradi tako različnih pogledov, kot jih ima z ministrom za visoko šolstvo na Ultrino prijavljanje za državne projekte, z Gregorjem Golobičem v vladi ne more več sodelovati. Na izpraznjeno Lahovnikovo mesto se je »preselila« dotedanja državna sekretarka na ministrstvu Darja Radić, ki tudi spada v kvoto ministrov Zares in se na volitvah, ki bodo potekale v prihodnjih dneh, poteguje za mesto podpredsednice stranke. Novi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu je Vili Pšeničny.