V jezeru pod ledenikom je po ocenah strokovnjakov od 25.000 do 65.000 kubičnih metrov vode, župan mesta Saint-Gervais-les-Bains Jean-Marc Peillex pa ne izključuje možnosti, da je ta "žep" pod ledenikom povezan še z drugimi podobnimi tvorbami. Če bi voda iz jezera pod ledenikom bruhnila na plano, bi domnevno v 15 minutah do pol ure poplavila dolino in ogrozila okoli 900 družin.

Jezero, "skrito" pod ledenikom Tete Rousse, so odkrili julija med rutinskim pregledom ledenika. Iz njega bodo vodo izpraznili tako, da bodo v ledeni pokrov izvrtali 40 do 50 metrov globoke luknje in s pomočjo črpalk izčrpali vodo.

Na ledeniku je včeraj začela delovati prva črpalka. V prvi fazi naj bi iz globine okoli 75 metrov izčrpali dobrih 25.000 kubičnih metrov vode in jo prečrpali v posebne odvodne kanale. Do konca tedna pa naj bi na območje na nadmorski višini 3200 metrov s helikopterji pripeljali še tri črpalke. Črpanje vode iz jezera, ki bo Francijo stalo okoli dva milijona evrov, bo predvidoma trajalo do sredine oktobra.

Dolina Saint Gervais je priljubljena turistična točka, v njej pa živi več kot 3000 ljudi.

Oblasti so preventivno zaprle odsek železnice na Mont Blancu, ki poteka v bližini ledenika, konec julija pa so ob ledeniku namestili opozorilni sistem, ki bi v primeru razlitja vode prebivalce v dolini opozoril na nevarnost. Strokovnjaki še ne vedo, kaj se bo zgodilo, ko bodo vodo izčrpali iz žepa pod ledenikom.