Vodja lekarne v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Andreja Čufar je za STA pojasnila, da je oddelek, ki pripravlja parenteralne pripravke, zlasti tiste s popolno parenteralno prehrano, pod največjim nadzorom. "Vstop v prostore je omejen, vhodne surovine so testirane na sterilnost oz. imajo surovine ustrezne certifikate. Vsi postopki so natančno predpisani, pri izdelavi pa pri kritičnih točkah izvajamo dvojno ali celo trojno kontrolo," pojasnjuje.

Tudi prostori imajo poseben režim čiščenja, gibanja, opreme in vzdrževanja nasploh. Osebje je posebej izšolano in usposobljeno za to delo. Nobena oseba, ki bi zbolela za kako infekcijsko boleznijo, ne sme v te prostore.

Osebje ima za delo v teh prostorih predpisan tudi poseben režim umivanja in preoblačenja ter nameščanja zaščitne opreme, pojasnjuje Čufarjeva. "Parenteralni pripravki se, če je le mogoče, izdelujejo v zaprtem sistemu, v vsakem primeru pa izdelovanje poteka v prostoru z mikrobiološko filtriranim zrakom, ki se giblje s predpisano hitrostjo in tako stalno 'splakuje' delce, ki pridejo v zrak od osebja ali materiala, ki se uporablja pri delu," še pojasnjuje.

Nekatere infuzije se pred polnjenjem še filtrirajo preko mikrobioloških filtrov ali se avtoklavirajo, odvisno pač od izdelka. Tudi tiste, ki te končne obdelave nimajo, pa v lekarni UKC Ljubljana izdelujejo po posebnem, aseptičnem postopku. Pripravki s parenteralno prehrano, ki so bili vir okužbe v bolnišnici v Mainzu, se ponavadi izdelujejo aseptično, brez končne sterilizacije, pojasnjuje Čufarjeva.

Prav zaradi zahtevnosti pogojev dela na področju priprave parenteralnih raztopin, kamor sodijo tudi infuzije, si po navedbah Čufarjeve v UKC Ljubljana prizadevajo, da bi načrtovano širitev in adaptacijo lekarne čim hitreje zaključili. Ta je del projekta izgradnje nove urgence.

Možnost, da pri taki individualni pripravi zdravil pride do težav, po mnenju Čufarjeve so. Gre namreč za procese, ki jih ni mogoče vnaprej preveriti po vseh kriterijih, zlasti glede mikrobiološke ustreznosti. Ker se tega zavedajo, so še posebej pozorni na vse postopke, ki jih izvajajo, na osebje, ki je v te postopke vključeno, in na materiale, ki jih pri tem uporabljajo, še pojasnjuje Čufarjeva.