Gradnja 36 metrov dolgega in 3,8 metra širokega mostu se je začela februarja letos, uporabno dovoljenje pa so dobili 19. avgusta. Most je prijazen do gibalno oviranih oseb, saj položen naklon omogoča neoviran dostop. Nov prehod čez Ljubljanico pa ima na sredini tudi razgledno ploščad, kjer si pešci lahko na klopeh spočijejo.

Kot pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana, sta bili v sklopu gradnje mostu zgrajeni tudi gasilski črpališči na Poljanskem nasipu in Petkovškovem nabrežju. Poleg tega pa je bilo na Poljanskem nasipu urejeno tudi vstopno-izstopno mesto za ladjice. Omenjena dodatna dela so stala okoli 178.000 evrov, investicijo pa je pokril zavod Turizem Ljubljana.

Nekateri občani se sprašujejo, zakaj se most imenuje "žitni". Na Mestni občini pojasnjujejo, da se je bližnji Ambrožev trg med letoma 1876 in 1898 imenoval Žitni trg, ker naj bi tam trgovali z žitom. Ravno zato so se odločili, da most poimenujejo Žitni most in s tem ohranijo spomin na tiste čase. A če je sklepati po komentarjih mimoidočih, ki so včeraj spremljali odprtje mostu, se bo tega v ljudski govorici najbolj prijelo ime "Anderličev most".