Istrabenz, ki je pogodbo z družbo Atlantic Naložbe sklenil za 100-odstotni delež Droge Kolinske, ima v lasti 88,95 odstotka vseh delnic Droge Kolinske. Pred izvedbo prodaje bo na podlagi dveh terminskih pogodb s Factor banko in Probanko reodkupil 6,05 odstotka delnic Droge Kolinske, še pet odstotkov delnic pa bo odkupil od družbe NCA Investment Group, je razvidno iz sklica skupščine.

Ker kapitalski delež v Drogi Kolinski predstavlja več kot 25 odstotkov premoženja družbe Istrabenz, morajo prodajo odobriti delničarji Istrabenza.

Dogovorjena vrednost Droge Kolinske znaša 382 milijonov evrov, prejeta kupnina pa bo zmanjšana za neto finančni dolg Droge Kolinske na dan zaključka posla. Če bodo delničarji danes posel odobrili, bo prodaja predvidoma zaključena do konca leta. Kupnina bo glede na pogodbo izplačana v gotovini, v Istrabenzu pa pričakujejo, da bodo iztržili okoli 235 milijonov evrov. Kapital Istrabenza bi se povečal za 6,5 milijona evrov.

Prodaja Droge Kolinske se je od potrditve prisilne poravnave februarja letos izkazala kot najverjetnejša realna možnost zagotovitve denarnih sredstev za plačilo obveznosti iz prisilne poravnave, sta v sklicu zapisala predsednik uprave Tomaž Berločnik in predsednik nadzornega sveta Janez Grošelj. Istrabenz mora do konca leta plačati 18,6 odstotka terjatev upnikov, nastalih do 8. julija lani, in sicer 85 milijonov evrov oz. skupaj z obrestmi nekaj manj kot 100 milijonov evrov.