Mikuž je podal krivo ovadbo, saj ga nikoli nisem udaril, nikoli mu nisem grozil z orožjem, hotel sem le, da nam vrne naš denar. Priznam, da sem pri tem uporabil žaljivke in grobe besede, to pa zato, ker sem tak po naravi, sem bolj ljudski človek. Vendar mu nikoli nisem hotel nič slabega. Zdaj me pa tu prikazujejo kot Osamo bin Ladna, ki je na krut način želel obračunati z vso njegovo družino," je včeraj sodišču uglajeno in spoštljivo pojasnjeval Srečko Prijatelj, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje izsiljevanja, samovoljnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Grozi mu do osem let zapora.

Šlo naj bi za poplačilo dolga

Prijatelj je sodišču pojasnil, da so z Mikužem imeli skupno podjetje, preko katerega so hoteli zgraditi 46 stanovanj, vendar se projekt nato ni uresničil. Predložil je tudi bančne izpiske in druge dokumente, iz katerih izhaja, da so celo skupaj najemali kredite, ki jih Mikuž nato ni plačeval. Mikuž pa naj bi bil dolžan tudi Prijateljevi tašči, in to kar 404.000 evrov.

Iz teh poslov naj bi po njegovem tudi izviralo njihovo dolžniško-upniško razmerje, ki naj bi bilo tudi uradno zavedeno, vendar tožilstvo o tem ne ve nič. "Ta človek nam dolguje več kot 800.000 evrov. Večkrat sem ga prijateljsko pozval, naj nam ta denar vrne, pa se je vedno nekaj izgovarjal. Potem mu nisem verjel več. Hotel sem celo, da mi denar nakaže preko banke, vendar se je vmes že dogovoril s policisti, bil je ozvočen in zato je vztrajal, da mi denar prinese v Solkan, kjer so me policisti nato prijeli. Policistom sem nekajkrat povedal, da je ta denar moj oziroma od moje družine, vendar me niso hoteli poslušati," je včeraj pojasnjeval Prijatelj in dodal, da sta mu aretacija in po njegovem mnenju nezakonit pripor povzročila veliko gorja.

"Boli me, da se Bavčar lahko brani s prostosti."

"Odvzeli so mi čast, moje dobro ime, denar, službo. Žena zaradi tega jemlje antidepresive, otroci so brez očeta. Veste, pravijo, da resnica boli. Ampak bolj kot resnica boli laž. Boli me pa tudi to, da se Igor Bavčar lahko brani s prostosti, da se je policist, ki je ustrelil osumljenca, lahko branil s prostosti, jaz pa sem zaprt kot žival," je povedal Prijatelj, ki je preko svojega odvetnika Luke Gaberščika sodišče prosil za odpravo pripora, ker bi si s prostosti lahko lažje pripravil dokumente za svojo obrambo.

Tožilstvo je temu nasprotovalo, sodišče pa se bo o odpravi pripora izreklo do srede, ko se obravnava nadaljuje. Prijatelj ob tem pravi, da je edini evropski poslanec, ki je priprt nezakonito. Ob tem je Prijateljev zagovornik poskušal izločiti vse dokaze, ker naj bi bili ti pridobljeni nezakonito, vendar sodišče njegovemu predlogu ni ugodilo. Gaberščik namreč vztraja, da je imel tudi Mikuž najprej status osumljenca in da zato njegovo pričanje in ovadba ne moreta biti upoštevana v tem postopku.

Krivdo bo sprejel stoično

"Nisem kriv, če pa me boste kljub temu spoznali za krivega, bom svoj del krivde sprejel stoično," je še povedal Prijatelj, ki so ga zmotile navedbe v nekaterih medijih, da je kretničar in da naj bi si celo zamenjal ime, ker naj bi bil po narodnosti Albanec. "Nisem kretničar, prav tako nisem Albanec. Sem čistokrvni Slovenec in delal sem kot direktor tehnično vozovne dejavnosti," je še povedal Prijatelj, ki je včeraj na sodišču tudi zanikal, da bi grozil županu Divače Matiji Potokarju in njegovi soprogi. Slednja je včeraj na sodišču povedala, da so jo Prijateljeve grožnje hudo prizadele in da je zaradi tega imela tudi težave z zdravjem. Prijatelj naj bi od Potokarjevih zahteval 20.000 evrov, sicer naj bi divaškemu županu povzročil precej nevšečnosti. Prijatelj in Mikuž sta se namreč najprej dogovarjala z divaškim županom o gradnji stanovanj, ker pa je bil nato odlok razveljavljen, do gradnje ni prišlo. Glede zaseženega orožja pa Prijatelj pojasnjuje, da je od sedmega leta športni strelec, da ima orožje rad in da je nameraval legalizirati vse kose, ki jih je imel doma. "Še nikoli pa nisem cevi usmeril proti kakšni osebi," je še povedal Prijatelj.