O usodi podjetja pogosto odločajo zaposleni, ki dalj časa ne dobivajo plačila. Za zaposlene in za lastnike je stečaj prava katastrofa, ne nazadnje pa tudi za državo. Ne samo zato, ker plačuje nadomestila brezposelnim, temveč je vsak brezposelni tudi izgubljen davkoplačevalec v državno blagajno, pa tudi podjetje zanj ne plačuje več prispevkov za zdravstvo, zaposlovanje, pokojninsko zavarovanje in vse drugo.

Kaj to pomeni, najbolje pove podatek, da je bilo pred 20 leti v slovenski industriji skoraj 400.000 zaposlenih, zdaj jih je manj kot 200.000, ugotavljajo v časniku Delo, kjer so v skladu s tem razkrili, da je po podatkih Poslovnega registra Slovenije je bilo v letošnjih prvih sedmih mesecih začetih 280 stečajnih postopkov, iz poslovnega registra pa je bilo izbrisanih 148 poslovnih subjektov. Od tega je bilo med gospodarskimi družbami in zadrugami začetih 239 stečajnih postopkov, izbrisanih pa je bilo 114 družb. Med samostojnimi podjetniki posamezniki je bilo v prvih sedmih mesecih letos 37 začetnih stečajev in 33 izbrisov. Med prostovoljnimi in prisilnimi likvidacijami pa je bilo v prvih sedmih mesecih začetih 46 stečajnih postopkov, od tega je bilo iz registra izbrisanih v tem času 32 podjetij. V 29 primerih so bili začeti prisilni ali prostovoljni likvidacijski postopki za gospodarske družbe in zadruge, izbrisov iz registra je bilo pri teh 22. Pri drugih družbah je bilo v prvih sedmih mesecih začetih 17 likvidacijski postopkov, doseženih pa je bilo deset izbrisov iz registra. V istem času je bilo začetih 19 postopkov prisilne poravnave in vsi so se nanašali na gospodarske družbe in zadruge.

Kot piše Delo, so vzroki za stečaj gospodarskih družb zelo različni. Večino podjetij je pokopala gospodarska kriza, v stečaju pa lahko konča tudi podjetje, če lastnik proizvodnjo prenese drugam, kot se je zgodilo v primeru črnuškega podjetja Gorenje Tiki. In ne nazadnje naj bi po nekaterih razlagah stečaj Preventa sprožila tako kriza v avtomobilski industriji kot spori med lastniki, ki so proizvodnjo prenesli drugam.