Infuzijo, okuženo z bakterijo iz črevesja, je po navedbah oblasti prejelo 11 novorojenčkov. Devet med njimi jih je še vedno pod budnim zdravniškim nadzorom. Po zadnjih podatkih, na katere se sklicuje dpa, je stanje enega dojenčka kritično, pri štirih pa po besedah vrhovnega državnega tožilca Klausa-Petra Mietha še obstaja "žarek upanja", da bodo preživeli.

Stanje novorojenčkov, ki sta umrla v soboto, je bilo resno, že preden so jima dali infuzijo. Eden od dojenčkov je bil star dva meseca in je bil rojen prezgodaj, drugi je bil star osem mesecev.

Po prvih ugotovitvah preiskav so smrti dojenčkov botrovale nečiste cevke, po katerih so otrokom dajali infuzijo, je danes pojasnil vrhovni državni tožilec Mieth. Poseben prostor za pripravo teh cevk so v bolnišnici že zaprli, cevke pa so zasegli. Cevke so edini del opreme za infuzijo, ki se jih zaposleni dotikajo in tako vanje lahko zanesejo bakterije.

Preiskovalci še ugotavljajo, da je do onesnaženja cevk najverjetneje prišlo na kliniki in ne pri katerem od proizvajalcev opreme.