Na dan prihaja vse več podrobnosti prestopa. Biatlonec iz Mrkopalja se namreč ni zadovoljil niti z beloruskim strokovnjakom, ki so mu ga želeli pripeljati v hrvaški zvezi, Jakov Fak je želel predvsem - Uroša Velepca - s katerim sedaj še krpata luknje v vadbenem programu. Zanimiva je tudi druga plat. Janez Marič, najboljši biatlonec vseh časov (iz pretekle sezone ima najboljši dosežek, peto mesto v Oslu), namreč v tej sezoni ne vadi več po programu Uroša Velepca. Zaradi tega ne buri duhov s prestopom. Odločil se je za Tomaša Kosa, češkega strokovnjaka, ki je doslej skrbel predvsem za ženski del reprezentance (z izjemo Teje Gregorin), posebno pa velja za specialista za strelski del biatlona. Ta je Maričeva večna rana.

"Že spomladi sem se z vsemi lepo dogovoril, da bi raje vadil po Kosovem programu. Treniram kot žival," je Janez Marič razložil spremembo, ki mu daje malce več svobode pri izbiri načina vadbe, ki mu še kako prija zaradi družine. Po Kosovem programu vadi tudi Andreja Mali, medtem ko je Dijana Ravnikar zaradi nove službe, ki jo je dobil mož, in oteženega varstva hčerke čez biatlon očitno že pokrila vse tarče. Medtem ko najboljši tuji biatlonci že kar pridno tekmujejo na raznih biatlonskih tekmovanjih v teku na rolkah, zanimivo, naših ni na letnih tekmah. Še najbolj tekmovalno razpoložen je prav Janez Marič. Biatlonec iz Stare Fužine je letos znova med 150 triatlonci na štartni listi 24. Triatlona jeklenih (v soboto 28. avgusta), ki z veslanjem po njegovem domačem Bohinjskem jezeru, kolesarsko preizkušnjo na Pokljuko in tekom do Velega polja pod Kredarico velja za najtežjo vzdržljivostno preizkušnjo v najbolj idiličnem koščku slovenskih Alp.

Marič, ki ga ima za največjo legendo tudi Jakov Fak, na "Jeklenih" doslej še ni bil poražen, letos pa želi izboljšati svoj rekord na dve uri in 20 minut. Še včeraj dopoldne je naredil dober trening z Zdravkom Mitričem, ki bo po treh zmagah zagotovo njegov največji tekmec na jezeru in planinah, ki jih gleda z domačega okna.