"V finalni seriji je vedno lažje napadati iz ozadja kot braniti prvo mesto. Ker je tukaj skakal zelo dobro, sem bil prepričan v zmago Stocha, potem ko sem bil po prvem nastopu drugi," je povedal Adam Malysz, ki se je v soboto moral zadovoljiti s četrtim mestom.

"Popoln tekmovalni konec tedna. Po dolgem času sem spet pokazal dobre skoke. Če te premaga le takšen mojster, kot je Malysz, moraš biti zadovoljen," je povedal zmagovalec sobote tekme Kamil Stoch. Poljaki pod vodstvom trenerja Lukasza Kruczeka letijo kot kamikaze, saj jih je bilo na prvi tekmi med prvih deset kar pet, na drugi pa trije. Ob tem je treba dodati, da ima Malysz (skupaj z Japoncem Itom si delita prvo mesto v skupnem seštevku poletne turneje po petih tekmah) osebnega trenerja, izkušenega finskega lisjaka Hannuja Lepistoeja, vendar je sodelovanje med obema ekipama zgledno, kar je očitno tudi ob opazovanju veselja na trenerski tribuni ob vsakem uspešnem skoku.

Slovenci so rezultatsko iztržili manj, kot so pokazali na skakalnici. Potem ko je bil v petek zvečer Robert Kranjec deveti in Peter Prevc deseti, sta bila diskvalificirana, ker se po tekmi nista udeležila predpisane kontrole opreme, zato sta končala na 29. in 30. mestu. "Najboljših deset tekmovalcev mora na vsaki tekmi na kontrolo opreme. V preteklosti so tekmovalce običajno opozarjali, da morajo na kontrolo opreme, tokrat pa ni bilo tako. Ko se tekmovalec zunaj prve deseterice po prvi seriji v finalu prebije med najboljše, se včasih okrog njega dogaja toliko stvari, da na kontrolo pozabi. Na Poljskem so bili zelo dosledni, saj smo šli v hišico za merjenje opreme, kontrolor je bil še tam, a je dejal, da smo prepozni. Očitno so hoteli tudi tako pokazati, da bodo dosledno spoštovali pravila. Še dobro, da se nam je to zgodilo zdaj in ne pozimi. Še ena šola, ki smo jo kar drago plačali," je pojasnil selektor slovenske reprezentance Matjaž Zupan, ki je imel v soboto tri skakalce med prvo trideseterico: 12. Robert Kranjec (zmagovalec kvalifikacij), 24. Peter Prevc, 30. Primož Pikl.

"Na Poljskem so fantje pokazali vsaj približno takšne skoke, kot sem jih pričakoval že na prvih treh tekmah poletne serije. V Wisli so bili skoki že na visoki ravni, a še vedno je preveč nihanj, kar velja zlasti za Pikla in Mežnarja, ki na tekmi nikakor ne moreta realizirati tistega, kar kažeta na treningu. Upam, da bodo v preostalih štirih tekmah fantje skakali vsaj na takšni ravni, kot so na Poljskem, saj si morajo nekateri šele zagotoviti mesto med prvimi 55 na svetovni lestvici, ki bodo imeli pravico nastopa v svetovnem pokalu. Mi želimo pozimi nastopati vsaj s petimi skakalci, zato nas čaka še veliko garanja," je povedal Zupan in poudaril, da kljub slabšemu začetku poletne serije od načrtov ni bilo razlogov za preplah: "Pri meni ni bilo nobene panike. Zoprno je bilo le, ker sem se moral v javnosti opravičevati, potem ko sem po treningih videl in vedel, da skačejo dobro. Imeli smo dovolj primerjave s tujci, da sem vedel, da ni razlogov za preplah."

Poletna serija se bo nadaljevala konec tedna s tekmama v Hakubi na Japonskem, kjer bodo tekmovali Pikl, Mežnar, Tepeš, Hrgota in Zima, medtem ko se Kranjec in Prevc umikata na štiritedenski trening motorike in eksplozivnosti, med katerim bosta trenirala tudi v Klingenthalu in Innsbrucku. Po tekmah v Hakubi bo pred finalom v Liberecu in Klingenthalu enomesečni premor.