Atleti so imeli danes drugi finalni dan na igrah. Prireditelji so spored raztegnili še na dopoldan, ko je nad stadionom vladala velika vročina. Takrat je bil na vrsti tudi finale na 1000 metrov, v katerem je tekel Žan Rudolf. Ta je že v predtekmovanjih popravil osebni rekord (2:24,63). V finalu so že na začetku potegnili afriški tekmovalci in narekovali oster ritem. Rudolf se je skušal držati najboljših, a je padel v drugo skupino tekmovalcev. Vseeno je bil na koncu po diskvalifikaciji drugouvrščenega Maročana sedmi, s časom 2:24,24 pa je še enkrat na teh igrah popravil svoj osebni rekord. Zmagal je Etiopijec Mohamed Geleto.

"Oba nastopa bi ocenil kot odlična. Za finale sem mogoče malo razočaran, mislil sem, da se bom lahko držal prve skupine. A je bilo prvih 400 metrov prehitrih, krog je bil na 52 sekundah, kolikor grem ponavadi na 800 metrov. Tako me je začelo zmanjkovati že po prvem krogu," je po finalu dejal Rudolf, ki je dodal, da bi raje tekel na 800 metrov. "Letos sem se bolj pripravljal na 800 in 400 metrov, tako da sem kar zadovoljen. Bilo pa je tudi peklensko vroče, podplati so zelo pekli."

V večernem finalu je Eva Vivod metala kopje. V finale je prišla z metom 49,49 metra, a jo je pred odločilnim nastopom zdelala bolezen, saj zadnja dva dni zaradi vnetja grla ni trenirala. Že uvodni poskus pri 44,73 metra je bil precej pod dosežkom iz kvalifikacij. Najdlje pa je vrgla v drugi seriji, ko je kopje pristalo pri 46,70 metra. Na koncu je to pomenilo osmo mesto v finalu.

"V bistvu nisem niti malo zadovoljna. Pred finalom se mi je pojavila bolečina v grlu. Mislila sem, da ne bo tako hudo, a mi je pobralo nekaj moči. Res pa je, da tudi tehnično ni bilo prav briljantno. V kvalifikacijah je šlo dosti bolje, s tem rezultatom bi bila lahko peta ali šesta."

Na vrhu je konkurenco na čelu s favorizirano Kubanko Lismanio Munoz presenetila Ukrajinka Katerina Derun. V zadnji seriji je vrgla 54,59 metra in za več kot štiri metre popravila osebni rekord, s tem pa je tudi osvojila zlato. Srebrna je bila Kubanka, bronasta pa Američanka Hannah Carter.

Namiznoteniška igralka Alex Galič je nadaljevala tekme posamične konkurence v skupini za uvrstitev od 17. do 32. mesta. Premagala je tekmici s Šri Lanke in Nove Zelandije, izgubila pa s Tajvanko. Tako je v svoji skupini zasedla drugo mesto, skupno pa to pomeni razvrstitev od 21. do 24. mesta na igrah.

Kolesarjem deveto mesto na cestni dirki v Singapurju

Kolesarski program na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju se je danes končal s cestno dirko za fante in kronometrom za dekleta. Najboljšo slovensko uvrstitev je dosegel Doron Hekič z devetim mestom, a ne bo štela kot posamični dosežek na igrah.

Cestna dirka je bila zadnje dejanje kolesarskega sporeda na teh igrah. Čeprav je dosežek Hekiča izpolnil pričakovanja slovenske ekipe, pa ni štel kot posamezna uvrstitev. Kolesarji so namreč na igrah tekmovali tako, da je vsak udeleženec nastopil na dveh različnih tekmovanjih (edina slovenska kolesarka pa na treh), dosežke pa so točkovali. Na koncu se je olimpijske zmage veselila Kolumbija, ki je zbrala najmanj kazenskih točk (154), drugi so bili Italijani, tretji pa Nizozemci.

Samo na cestni dirki se je razpletlo po belgijskem okusu. Po hitrem pobegu trojice kolesarjev, vsega skupaj je bilo na dirki v središču mesta pet krogov po 9,8 kilometra, je glavnina lovila ubežnike, a je Belgijcu Borisu Valleeju le uspelo obdržati dve sekundi naskoka pred tekmeci. Hekič je bil v cilju s prvo skupino glavnine in je bil deveti, Urban Ferenčak se je zaradi padca tekmeca pred njim moral ustaviti tik pred ciljem in je tako padel na 44. mesto, medtem ko je Rok Korošec zaradi predrte pnevmatike izgubil preveč časa in je bil na koncu 54.

Pri dekletih je Nika Kožar prav tako imela zadnjo disciplino. V kronometru na 2,3 kilometra je bila 16. Skupno je slovenska ekipa zbrala 304 kazenske točke, kar je pomenilo 15. mesto.

"Bilo je vroče, težavno, delalo se je veliko kombinacij. Ni bilo nič počitka, na koncu je prišla do cilja cela skupina. Sam sem se poskusil postaviti za Italijana, ki je bil tretji. Mogoče bi lahko našel boljšo pozicijo v zadnjem krogu, a smo bili preveč zaposleni z lovom na ubežnike. V naši ekipi smo se dogovorili, da naj bi poskušal vsak zase končati tekmo, za najboljšo uvrstitev posameznika. Bili smo le trije, premalo za konkretno ekipno taktiko," je dejal Hekič in pograjal sistem tekmovanja na igrah, saj njemu največ pomeni prav cestna preizkušnja.

Trener Mohor Vrhovnik je bil na pol zadovoljen: "Z današnjo dirko moramo biti delno zadovoljni, Doron je med deset, čeprav je kazalo še bolje. Vsi so bili aktivni v prvi skupini. A je imel Rok 'defekt', Urban pa težave sto metrov pred ciljem. Pri dekletih je Nika dosegla 16. mesto, kar je v redu, skupno pa rezultatsko nismo zadovoljni. Za Slovence to očitno ni dober sistem, ker pri nas nimamo razvitega BMX-a. Skupno je to verjetno maksimum, kar smo lahko dosegli."

Ponedeljek bo dan za zadnji slovenski atletski finale na igrah, Maruša Mišmaš bo tekla na 400 metrov z ovirami. Jadralci, tudi Eva Peternelj in Luka Žan Zelko, imajo po programu tri plove, edina slovenska judoistka na igrah Urška Potočnik pa se bo borila v kategoriji do 78 kilogramov.