Kipketer, po rodu Kenijec, je 1:41,11 tekel v Kölnu 24. avgusta 1997. Rudisha, mladinski svetovni prvak je postal leta 2006, je na 69. mitingu v Berlinu dosedanji najboljši čas sezone, ki je bil hkrati tudi njegov osebni rekord (1:41,51), izboljšal skoraj za pol sekunde in ugnal rojaka Boaza Lalanga (1:44,34) in Abrahama Kiplagata (1:44,49). "To je bil moj prvi poskus, da bi izboljšal svetovni rekord. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, saj sem trdo treniral. Mislim, da bom lahko v prihodnosti še hitrejši," je dejal Rudisha, ki mu je do dosežka pomagal tudi Sammy Tangui, ki je odlično narekoval ritem v prvem krogu (48,65).

Med ženskami je na tej razdalji edina pod dvema minutama tekla 19-letna Caster Semenya iz Južnoafriške republike (1:59,90), kar ji je uspelo prvič po ponovni vrnitvi na atletska tekmovališča. Po juliju je tekla tretjič, pred tem pa je imela 11-mesečni prisilni premor. Prav na olimpijskem stadionu v Berlinu je na svetovnem prvenstvu 11. avgusta kot do tedaj povsem neznana tekmovalka brez težav osvojila zlato v teku na 800 m. Le nekaj pred tem, konec julija, je na mladinskem afriškem prvenstvu na Mauriciusu postavila najboljši izid sezone na 800 m (1:56,73), ki ga je na finalu SP še izboljšala (1:55,45).

Zaradi dvoma o njenem spolu je dobila prepoved nastopanja IAAF, ki pa ji je 6. julija letos ponovno dovolila tekmovati. IAAF je teste spola zahtevala takoj po SP. Dvome o spolu Semenye so zbudili njeni dosežki, saj je povsem potolkla konkurenco in prepričljivo osvojila zlato, tekmice pa sta zmotila tudi njena močna postava in globok glas. Tokrat je do zmage prišla z napadom v zadnjih 100 m, ko je prehitela Kenijko Cherono Koech (2:00,40) in Italijanko Eliso Cusmo Piccione (2:00,44). "Tako dolg premor ni dobro vplival na mojo pripravljenost. Menila sem sicer, da bom glede na naporne treninge tekla še nekaj hitreje. Zahvalila pa se bi vsem navijačem na stadionu, ki so me lepo sprejeli," je pojasnila Semenya.

Nov spodrsljaj si je privoščil Avstralec Steven Hooker, ki ima za neprekosljivim Ukrajincem Sergejem Bubko v lasti drugi izid v skoku s palico vseh časov. Še na četrti tekmi letos ni preskočil začetne višine; dvakrat je bil neuspešen na 5,42 m, tretjič pa na 5,51 m in je ostal brez uvrstitve. Na skakališču ob modri tekaški stezi na olimpijskem stadionu je pred letom dni osvojil naslov svetovnega prvaka. Leto dni pred tem je bil v Pekingu olimpijski prvak, letošnje leto pa je začel z zlatom na dvoranskem SP v Dohi. Osemindvajsetletni Avstralec je pred tem ostal brez uvrstitve že na diamantnih mitingih v Oslu, Parizu in Londonu. V Berlinu je slavil Italijan Giuseppe Gibilisco (5,71 m).

Betty Heidler je zmagala v metu kladiva, ki je bil kot prva disciplina tekme v nemški prestolnici že v soboto. Evropska prvakinja je bila s 75,35 metra pred Poljakinjo Anito Wlodarczyk (73,70 m), svetovno prvakinjo in svetovno rekorderko, ter Rusinjo Tatjano Lisenko (73,14 m), evropsko podprvakinjo. Dosegla je prvo izmed petih nemških zmag na mitingu. Najboljši so bili še v skoku v daljino Christian Reif (8,06 m), v metu diska Robert Harting (68,24 m), v skoku v višino Ariane Friedrich (1,97 m) in v metu kopja Christina Obergföll (67,57 m). Gostitelji so tako pobrali največ prvih mest, sledili pa so Jamajčani in Američani s po tremi prvimi mesti.

Tekmovanje v Berlinu je bilo še do lani na programu zlate lige, organizatorji pa se letos niso priključili diamantni ligi, najmočnejši seriji atletskih tekmovanj, ki se bo zaključila prihodnji petek v Bruslju.