Z njim se ne morejo primerjati niti vojne niti poškodbe v avtomobilskih nesrečah. Po njegovem mnenju je med trenutnimi predlogi za razvoj novih zdravil je le malo takšnih, ki bi bistveno izboljšala pacientove možnosti za ozdravitev ali izognitev smrti, in veliko drugih, ki bi jim težko rekli inovativna. Profesor trdi, da za nova zdravila z redkimi pozitivnimi učinki gredo približno štiri petine vsega denarja, ki se namenja za zdravila. Oster je bil tudi do farmacevtskih podjetjij, ki porabijo dva do trikrat več denarja za trženje, kot za klinične poizkuse novih zdravil. Profesor Light meni, da se zdravila odobravajo, ne da bi kdor koli poznal njihovo resnično učinkovitost.

Kupcem ne zaupajo vseh informacij

Donald Light je farmacevtsko industrijo obtožil, da prodaja meglo, saj o zdravilih ve veliko več, kakor pove kupcem, in to izkorišča v svoj prid. Profesor je prepričan, da farmacevtske tovarne zavajajo javnost s pretiranim izpostavljanjem pozitivnih lastnosti novih zdravil in z namernim zmanjševanjem pomena njihovih stranskih učinkov. Po njegovem mnenju kar 85 odstotkov omenjenih zdravil prinaša malo pozitivnih učinkov, če sploh kakšne, glede na obstoječa zdravila, medtem ko lahko resno škodujejo zdravju zaradi strupenosti ali nepravilne uporabe.

Farmacevtska podjetja agencije, ki podeljujejo dovoljenja za uporabo zdravil, dobesedno obstreljujejo z rezultati številnih nepopolnih, delnih in nekakovostnih kliničnih preizkusov, trdi Donald Light.

Zdravniki nehote postali "dvojni agenti"

Profesor ugotavlja, da so zdravniki nehote postali »dvojni agenti« – promotorji novega zdravila in hkrati zaupanja vredni služabniki pacientovega zdravja. Ko se bolniki pritožujejo nad stranskimi učinki zdravil, jih zdravniki radi podcenijo ali zanemarijo. Študija je pokazala, da lahko zdravniki dobijo zavajajoče podatke o zdravilih in zato napačno seznanjajo paciente s tveganji.

Kot piše Delo, je profesor kot zgled neupravičenega marketinškega napihovanja pozitivnih učinkov novih zdravil navedel trženje statinov, zdravil, ki znižujejo vsebnost holesterola v krvi. Zdravniki specialisti in avtorji prispevkov s področja medicine, ki jih podpirajo farmacevtske tovarne, so ustvarili globalni trg za nadzorovanje ravni holesterola s statini tako, da so kompleksne povezave med boleznimi srca ter nasičenimi maščobami in holesterolom prevedli v preprosto sporočilo »holesterol ubija«.

Psihične bolezni in diabetes sta po Lightovih besedah drugi dve področji, na katerih farmacevtska industrija na veliko ribari v kalnem.