"Za razliko od pričakovanj javnosti sem se v današnjih srečanjih večinoma pogovarjal o prihodnosti in o usmeritvah razvoja, o pričakovanjih bolnišnic in zdravstvenih domov," pravi Marušič.

Kot je izpostavil, v Valdoltri pripravljajo projekt, da bi postali referenčni center za področje ortopedije v evropskem prostoru, nadaljujejo tudi z aktivnostmi, da bi se iz bolnišnice razvili v inštitut za ortopedijo.

Eden od razvojnih projektov, ki jih pripravljajo v postojnski porodnišnici, je t.i. babiška soba oz. možnost babiških porodov kot alternativa za slovensko porodničarsko stroko nesprejemljivemu porodu na domu. "Skozi ta pilotni projekt bi lahko ocenili potencial ideje o uvedbi babiških porodov v Sloveniji. Gre za pilotni projekt in vkolikor ga bo stroka podprla, ga bo podprlo tudi ministrstvo za zdravje," je dejal minister.

Vodstvo bolnišnice je ministra opozorilo tudi na težave pri financiranju programa oploditve z biomedicinsko pomočjo, vodstvo Zdravstvenega doma Postojna na problem plačevanja tistega dela v dežurni službi, ko je ekipa na terenu, in nenujnih reševalnih prevozov.

V Bolnišnici Sežana so govorili o možnosti, da bi dejavnost podaljšane splošne bolnišnične nege, ki jo izvaja bolnišnica, ponudili tudi v sosednjih državah.

Glede možnih težav v posameznih zavodih po 1. septembru minister pravi, da pravila ni, saj je osnovni problem število razpoložljivega kadra. Tiste bolnišnice, ki so imele dobro kadrovsko politiko in srečo s kadrom, bodo tudi po 1. septembru imele manj težav pri organizaciji dela, dodaja.

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra se organizacija dela tudi po 1. septembru ne bo bistveno spremenila, saj so dobro ekipirani, v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna bo delo potekalo skoraj enako kot sedaj. Velike težave napovedujejo v Splošni bolnišnici Izola in v Bolnišnici Sežana, pravi minister. V Izoli pričakujejo največje težave na področju pediatrije, anestezije, kirurgije, interne medicine in ginekologije. V Sežani bodo z razpoložljivim kadrom "nekako zagotovili 24-urno zdravstveno varstvo", težave bodo pri izvajanju nekaterih rednih dejavnosti, je povzel minister.

Kot je dejal minister, je danes od vodstev zavodov dobil veliko podporo njegovi usmeritvi po večji samostojnosti zdravstvenih zavodov. "V Postojni so pričakovanja velika ne le v vodstvih zavodov ampak tudi med zaposlenimi, saj menijo, da je to prava pot," je dejal Marušič.

"Z vodstvi zavodov smo odprli vprašanje nevzdržnosti organiziranja 24-urnega zdravstvenega varstva in se strinjali o tem, kaj so nekatere slabosti sedanjega sistema. Jasno sem jim povedal, da se bom korenitih sprememb lotil le, če bo mrežo dežurnih mest postavila stroka," je pojasnil minister.

Dodaja, da bo po vseh obiskih na terenu petek čas za delo na ministrstvu. V ponedeljek ga namreč čaka novo srečanje s predstavniki zdravnikov, da bi skušali dogovoriti rešitev, ki bi preprečila napovedan septembrski scenarij. Poudaril je, da mora vzporedno s tem delati tudi na zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter še nekaterih tekočih zadevah.