Na pomoč novorojenčkom, ki so bili v ponedeljkovi eksploziji hudo opečeni, so v sredo prišli zdravniki iz Izraela, ki pa so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočili, da upanja ni veliko. Gre namreč za nedonošenčke, ki tehtajo od enega do dva kilograma in pol, nekateri od njih pa so opečeni po kar 80 odstotkih telesa in dihalnih poti.

Romunsko pravosodje je po tragediji, ki je povzročila ogorčenje romunske javnosti, uvedlo preiskavo proti neznanemu storilcu, po prvih ugotovitvah pa je eksploziji botrovala napaka v prezračevalnem sistemu. Vodstvo porodnišnice so oblasti že odstavile.

Po tragediji so na plan prišle dan žalostne podrobnosti o razmerah v romunskih bolnišnicah. Romunijo v minulih letih zapustilo na tisoče zdravnikov, saj jih v tujini čakajo bolje plačane službe. Bolnišnice so neprestano kadrovsko podhranjene, zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je zaradi gospodarske krize sprejela vlada, pa se je položaj v zadnjem času še poslabšal.

V porodnišnici v Bukarešti naj bi bila v času požara na intenzivnem oddelku v službi le ena medicinska sestra, čeprav bi morale biti v skladu s pravili vedno na delu najmanj štiri sestre istočasno. A zaradi zmanjševanja zaposlenih to ni bilo mogoče. V času eksplozije tako v sobi z nedonošenčki ni bilo nobene sestre.