Na pomoč sedmim novorojenčkom, ki so bili v ponedeljkovi eksploziji hudo opečeni, so danes prišli zdravniki iz Izraela, ki pa so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočili, da upanja ni veliko. Gre namreč za nedonošenčke, ki tehtajo od enega do dva kilograma in pol, nekateri od njih pa so opečeni po kar 80 odstotkih telesa in dihalnih poti.

Ogorčenje romunske javnosti se medtem še krepi, medtem ko prihaja na dan žalostna resnica o razmerah v finančno podhranjenem romunskem zdravstvu. Oblasti v prestolnici so vodstvo bolnišnice že odstavile, ljudje pa sedaj zahtevajo še odstop ministra za zdravje Attile Csekeja. Cseke odstop zaenkrat zavrača, saj je za bolnišnico dogovorno mesto.

V času nesreče prisotna le ena medicinska sestra

V času nesreče naj bi bila na primer na intenzivnem oddelku porodnišnice v službi le ena medicinska sestra, čeprav bi morale biti v skladu s pravili vedno na delu najmanj štiri sestre istočasno. A zaradi zmanjševanja zaposlenih to ni bilo mogoče. V času eksplozije tako v sobi z nedonošenčki ni bilo nobene sestre.

Kot ob tem dodaja AP, je Romunijo v minulih letih zapustilo na tisoče zdravnikov, saj jih v tujini čakajo bolje plačane službe. Bolnišnice so neprestano kadrovsko podhranjene, zaradi strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je zaradi gospodarske krize sprejela vlada, pa se je položaj v zadnjem času še poslabšal.

Za nesrečo morda kriva napaka na klimatizaciji

Kaj je povzročilo eksplozijo, zaenkrat uradno še ni znano, govori pa se o napaki na klimatizaciji. Bi pa naj ogenj najprej kar eno uro gorel počasi, a ga nihče sploh ni opazil.

Romunske oblasti so se sicer odločile, da bodo vsem štirim družinam, ki so v nesreči izgubile otroka, izplačale po približno 1500 dolarjev odškodnine, družinam, katerih otroci so bili ranjeni, pa po 700 dolarjev odškodnine.