Gorski teki na Šmarno goro in Grintovec, ki so doslej že nekajkrat veljali za niz Grand Prix, neuradni svetovni pokal, ter evropsko prvenstvo, ki ga je leta 2001 gostil sosednji hrib Krvavec, so dobili nadgradnjo. Sicer je o prvenstvu malo slišati, za kar ima "zasluge" tudi Atletska zveza Slovenije. Zadnji mesec je nekaj prahu znova dvignil izbor reprezentance, ki se med gorskimi tekači že tradicionalno malce zasmodi.

Za izbirni tek je veljal tek na Veliko planino, ki je bil hkrati edina generalka za tekmo z okoli 500 atleti, ki jih Kamnik gosti prvi konec tedna v septembru. Zasmodilo se je pri članicah, med katerimi sta Lucija Krkoč in Mateja Kosovelj, peta in deveta z letošnjega evropskega prvenstva, tako odstopali, da (pričakovano) niso zadostile kriterijem, ki določa neposredni izbor. Dodatni izbor je bil tako znova v rokah odbora za gorske teke s predsednikom Tomom Šarfom, ki pa že leta zaradi nepoznavanja zakonitosti vrhunskega športa nima pravega občutka za take odločitve. Trenerja reprezentance oziroma selektorja pa nima. Nazadnje se je odbor ujel v zanke svojih administrativnih pravil. Daneja Grandovec, ki se je v tej sezoni še bolj posvetila predvsem maratonu, v času izbirne tekme pa je nastopila tudi na evropskem prvenstvu v Barceloni, se je svetovnemu prvenstvu zaradi nesprejemljivih pogojev odpovedala.

"Odbor za gorske teke je za uvrstitev v reprezentanco dodatno pogojeval tek na Ratitovec, v ekipo pa bi me uvrstili na podlagi časovne primerjave s preteklimi leti. Ker sem bila zadnji teden na pripravah na Rogli, kjer nismo počivali, kar je opazila tudi Petra Majdič, programa vadbe tako na hitro pa nisem želela spreminjati, se bom svetovnemu prvenstvu odpovedala," je v soboto na Rogli povedala Mariborčanka, medtem ko je čakala skupno fotografiranje s Petro Majdič. Grandovčeva, ki bi ji bila proga v Kamniških Alpah glede na njene sposobnosti na kožo pisana, je bila leta 2007 v Ovronnazu v Švici že šesta, kar je najboljši dosežek doslej. Hkrati pa bi bila sijajna dopolnitev za ekipno razvrstitev, kjer bi lahko s Krkočevo in Kosoveljevo sanjale tudi ekipno kolajno. "Že vnaprej sem bila odločena, da na dodatno tekmo za izbor reprezentance ne grem. Če pravila pravijo, da velja izbirna tekma, naj velja, in ne potem še nekaj dodatnega. Gorski teki se mi bodo prav zaradi tega prav priskutili," je bila pred Ratitovcem jezna Valerija Mrak. Kot tretja z izbirne tekme, skupaj z novo državno prvakinjo z Ratitovca Matejo Šuštaršič, je v tem tednu le uvrščena na seznam.

Prav zaradi slabega razumevanja vrhunskega športa je tudi tek na Ratitovec za naslove prvaka, ki ga je med člani osvojil Simon Alič, minil v najbolj okrnjeni konkurenci doslej. Elitna zasedba, vsi varovanci trenerja Edvina Kosovelja (najboljši član Mitja Kosovelj, Mateja in Lucija, najboljša mladinka Kaja Obidič), je namreč že tretji teden na pripravah na Rudnem polju na Pokljuki, kar je dobro premišljeno. Odbor namreč stoodstotno povrne stroške priprav, če je zaostanek za svetovnim prvakom manjši od 12 odstotkov po času. Kosoveljevi varovanci s tem ne bi smeli imeti težav. Grandovčeva pa bi tudi imela povrnjene stroške za Roglo, če…