To je najvišje, odkar UCI na tak način izbira kvote za največjo reprezentančno dirko leta. Slovenija bo imela na startu v Melbournu šest članov, kot že nekaj zadnjih let. Tudi če bi bila Slovenija med deseterico, zadnji so se tja prerinili Nizozemci in Nemci, to letos ne bi spremenilo števila članov ekipe. Deveterica so ostale le sanje. UCI je namreč pred to sezono spremenila pravilo s pogojem številnosti na svetovni lestvici z največjih Pro Tour dirk in tako hendikepirala države, ki se med najboljše prebijejo po zaslugi vrhunskih posameznikov. Tako so pristrigli peruti Luksemburgu, Kazahstanu, Sloveniji, Norveški…

"Do svetovnega prvenstva je še razmeroma daleč," pravi selektor Martin Hvastija, ki natančno spremlja šest izbrancev, ki jih je izbral že konec junija. Na kratkem uvodnem kronometru Eneco Toura na Nizozemskem Simon Špilak včeraj v dežju ni želel tvegati, začel je s 87. časom, a ima zelo visoke cilje. Božič jemlje antibiotike in upa, da se bo tako pozdravil. Veteran Gorazd Štangelj se za Vuelto ogreva na etapni dirki Tour du Limousin, a reprezentanca praktično ne more brez njega. Zabetonirana, če le ne bo nepredvidenih dogodkov, sta tudi Kristjan Koren in Grega Bole. Jani Brajkovič je po Touru preživel težke dni zaradi bolezni, nastop tam spodaj pa bo odvisen od forme in motivacije. Prvi rezervist je, kot vsa zadnja leta, znova Jure Kocjan.

"Po rezervistih se bom oziral šele, ko bo kdo od šesterice odpovedal," je način izbora Hvastije. Kocjan je včeraj na ugledni klasiki "91. Tri doline Vareseja" zaostal šele v zadnjem sklepnem krogu v Vareseju, potem ko so spredaj ostali le hribolazci. "Vsi so pričakovali 40 do 50 kolesarjev v sprintu, a je bila selekcija čez klance prehuda. Za Italijane je to izbirna tekma za svetovno prvenstvo in dokazovanje za pogodbe, torej več kot 'moto GP'," je primerjal Ljubljančan Jure Kocjan, ki je po tipu kolesarja kot nalašč za Melbourne.