"Zelo smo razočarani. Mislili smo, da plavalne organizacije krvni doping in teste obravnavajo bolj resno. Pogovoriti se moramo, ali bomo sprejeli sklep, da bo v bodoče obvezen tudi odvzem krvi na dopinških kontrolah," je povedal generalni direktor WADA David Howman.

Kot je poročala ARD, je Evropska plavalna zveza (LEN) izvajala teste, s katerimi išče zlorabo prepovedanega krvnega dopinga EPO le v primeru rekordov, ki pa so po prehodu na počasnejše tekstilne kopalke zelo redki, na EP denimo je bil dosežen le eden. "Morda bi bilo res dobro, da izvedemo tudi nekaj krvnih testov. Pogledali bomo, kaj lahko spremenimo," je potrebo po krvnih testih poudaril tudi predsednik LEN Luksemburžan Nory Krütchen.

Plavalni šport pa je še toliko bolj na udaru po zadnji odločitvi Mednarodne plavalne zveze (FINA), ki je Špancu Rafaelu Munozu dovolila nastop na EP, čeprav se kar trikrat ni odzval na nenapovedano dopinški kontrolo. FINA je upoštevala razlago španskega zdravnika, da je bil Munoz pri eni od kontrol v "izrednem psihičnem stanju".

Odločitev FINA je seveda razburila številne športnike, ki razumejo izjemo ene odsotnosti na nenapovedani dopinški kontroli, obenem pa so zahtevali, da se postavijo jasne meje, ki bodo enake za vse. "Po treh zamujenih kontrolah bi morali izreči vsaj začasen suspenz," je menil nemški plavalni zvezdnik Paul Biedermann.