"Moja desna noga je sedaj dokaj dobra in lahko normalno hodim in treniram. Malo imam nogo še rdečo, vendar ne zateče več. Nimam več posledic infekcije, tudi zdravil ne jemljem in hodim le še na magnetno resonanco. V zadnjih dnevih sem kar veliko trenirala. Na začetku sicer še nisem tekla, sedaj pa že lahko vadim tudi s polno obremenitvijo," je povedala Ratejeva.

Konec prejšnjega tedna Ratejeva še ni mogla nastopiti na dvodnevni diamantni ligi v Londonu. "Škoda, da nisem mogla tekmovati, ker gotovo ne bi bila zadnja, saj so bili rezultati zelo slabi. Želela pa sem nastopiti na diamantni ligi v četrtek v Zürichu, vendar me tam ne bo. Zaradi zdravstvenih težav sem najprej odjavila nastop, sedaj pa je startna lista že zapolnjena in tudi manager Uroš Žager ni mogel doseči, da bi lahko nastopila. Tekmovala bom še na mitingu v Celju na zaključni tekmi slovenske velike nagrade Vzajemne," je pojasnila Ratejeva.

Po tekmi v Celju si bo vzela nekaj časa za premor in počitek. "Naslednje leto pa si želim nove atletske podvige. Specialne priprave za naslednjo sezono bom začela malo pozneje, kjer je svetovno prvenstvo na programu pozneje, kot je bilo letošnje evropsko prvenstvo. Tako bom imela novembra prvi ciklus specialne vadbe, trenirala pa bom, jasno, tudi dotlej," je dodala Ratejeva.

Andrej Hajnšek, trener Ratejeve, je pojasnil da se bodo do konca tega tedna odločili, če bo njegova varovanka nastopila 29. avgusta na mitingu v Ljubljani, na finalu diamantne lige 27. avgusta v Bruslju pa meta kopja ni na programu in bo zadnja tekma discipline v najprestižnejši svetovni seriji v Zürichu. Ratejeva je trenutno peta v metu kopja v diamantni ligi in je še vedno tretja po izidu sezone na svetu.

Ratejeva je kljub zateklemu desnemu gležnju na 20. atletskem evropskem prvenstvu v Barceloni 29. julija osvojila sedmo mesto (60,99 m); 6. avgusta je zapustila bolnišnico v Celju, kjer je bila od 2. avgusta zaradi otekline na nogi, ki je bila posledica infekcije. Ta je Ratejevi preprečila, da bi v svoji sicer najboljši sezoni doslej posegla po odličju na EP.