Borut Božič (Vacansoleil), drugi Slovenec, pa je odstopil.

Farrar je predčasno zapustil Tour de France zaradi poškodb, ki jih je utrpel v enem izmed padcev na začetku francoske pentlje. Na največji enodnevni dirki v Nemčiji, po podatkih policije si jo je ogledalo pol milijona obiskovalcev, je nato ubranil naslov, kar mu je uspelo kot prvemu v zgodovini dirke.

Petčlanska ubežna skupina si je po 60 kilometrih prikolesarila že več kot 16 minut naskoka. Farrar je bil član glavnine, ki se je bližala vzponu Waseberg 16 kilometrov pred ciljem. Tik pred vrhom so Peter Sagan (Liquigas), Filippo Pozzatto (Katjuša) in Philippe Gilbert (Omega-Pharma) oblikovali manjšo skupino, ki se je podala v lov za ubežniki. Toda glavnina je budno spremljala to trojico, ki je bila ujeta 10 kilometrov pred ciljem.

Najbolj dejavna v glavnini sta bila Švicar Fabian Cancellara (Saxo Bank), olimpijski zmagovalec v kronometru, ter ekipa Sky. Tudi prvi ubežniki tedaj niso bili več daleč in 7,2 kilometra pred ciljem je bilo jasno, da bo zmagovalca odločil ciljni sprint. Nemca Christian Knees (Milram) in Martin Elmiger (AG2R) sta sicer menila drugače in sta skušala z zadnjim pobegom zmago zagotoviti gostiteljem, vendar Jan Ullrich (1997) in Erik Zabel (2001) ostajata edina nemška zmagovalca dirke.