Vrhunski je bil že začetek. V prvem finalnem nastopu popoldneva je lastne sposobnosti "presegla" Tjaša Oder in na 1500 metrov prosto s 16:23,70 dosegla nov slovenski rekord ter neuradni mladinski svetovni rekord, ki jo je popeljal na sedmo mesto. Svoj lanski rekord je izboljšala skoraj za dve sekundi. V boju za čim višje mesto je Odrova ugnala Nemko Isabele Haerle, žal pa je prezrla Avstrijko Nino Dittrich, ki je plavala povsem na zunanji progi in mladinko ravenskega Fužinarja je Avstrijka ugnala za sedem stotink sekunde.

"S trenerjem sva se dogovorila, da se držim Nemke in jo nato po 1000 metrih napadem. To mi je uspelo. Zelo sem vesela rekorda. Ko bi vsaj tako plavala tudi na mladinskem prvenstvu, saj bi osvojila dve zlati medalji. A vseeno super, tudi zato, ker sem bila po mladinskem prvenstvu zelo prazna in brez moči," je nastop ocenila Odrova, s 16 leti tudi najmlajša finalistka. Prepričljivo je zmagala Danka Lotte Fris pred Irko Graine Murphy, še lani tekmico Odrove na mladinskem prvenstvu.

Naslednji je bil na vrsti Peter Mankoč, ki se je potihem spogledoval z novo medaljo na 100 delfin. Na koncu se je izkazalo, da medalja danes ni bila dosegljiva. Zaradi slabega prihoda v cilj in drobnih napak v plavanju je Mankoč samo v zaključku izgubil vsaj tri mesta in z dosežkom 52,39 končal na sedmem mestu v Evropi. "Čas je dober in pred prvenstvom bi to takoj podpisal, a danes bi lahko prišel tudi do medalje. V cilju je seveda lažje povedati, kaj vse sem narobe naredil. Po bitki je lahko biti general ... Mislim, da je bila medalja tudi danes realna, zato ne morem biti vesel z dosežkom. Brez letošnje poškodbe pa bi napadal zlato," pa je po tekmi povedal najizkušenejši slovenski plavalec, ki je z mislimi že pri zimskem svetovnem prvenstvu v Dubaju. Zmage se je z novim rekordom prvenstev veselil branilec naslova Rus Jevgenij Korotiškin.

Posebna pozornost je seveda pripadla finalu na 50 prsno, kjer pa Damir Dugonjič in Emil Tahirovič nista ponovila petkovih nastopov in z vrhunskima uvrstitvama, šestim in sedmim mestom v Evropi nista bila zadovoljna. "Morda sem si medaljo preveč želel. Skok je bil zanič, plaval sem preveč na silo in ker sem plaval s preveliko frekvenco, so mi na koncu pohajale moči. Pričakoval sem nekaj povsem drugega, boj za medaljo, a napake se dogajajo," je dejal Dugonjič, ki je v petek dosegel najboljši letošnji izid na svetu, v finalu pa je bil s 27,80 velike štiri desetinke počasnejši in pristal na sedmem mestu.

Mesto boljši je bil Tahirovič, a tudi on ni skrival, da je prišel po medaljo. "Razočaran ne smem biti, saj je bilo plavanje vrhunsko, skok, ki sem ga želel popraviti, je bil v redu. Seveda sem si želel medaljo, po drugi strani pa je to moja najboljša uvrstitev na taki tekmi in upam, da bo čez dve leti še bolje." S 27,76 je Tahirovič za zlatom Italijana Fabia Scozzolija zaostal za 38 stotink, za bronom, ki ga je osvojil Nizozemec Lennart Stekelenburg, pa le za 25. Srebro je osvojil Romun Dragos Agache, ki je plaval na osmi progi in se kot zadnji prebil v finale.

Za še en vrhunski dosežek pa je med Slovenci poskrbela Radovljičanka Anja Klinar in se na 200 delfin zavihtela v finale. Z 2:09,01 je osebni rekord popravila kar za 78 stotink sekunde in se kot šesta najhitrejša Evropejka prebila v nedeljsko odločilno tekmo. "Jutri bom 'probala' prebiti še to mejo 2:09. Upam, da mi bo uspelo. To bo moj cilj v finalu. Pred polfinalom pa sem vedela, da bom morala za finale plavati tak izid in pred startom me je bilo strah, da bom morda prehitro začela, a izšlo se je in vesela sem," je po nastopu povedala 22-ltna Jeseničanka. Tudi njen trener Miha Potočnik je opozoril, da ima njegova varovanka še kar nekaj rezerve.

Slovenci smo imeli v polfinalu dve udeleženki, a se je pri Sari Isaković izkazalo, da ni pripravljena za najboljšo osmerico. "Sem kar malo žalostna. Upala sem na dosežek pod 2:10, a sem se počutila slabše kot zjutraj in težko je bilo plavati. Niti ne vem zakaj," je bila razočarana Isakovićeva, ki je prav na 200 delfin želela pokazati največ, dosežek 2:11,07 pa je pomenil 11. mesto.

Prireditelji so razdelili skupaj kar sedem kompletov medalj. Na 200 prosto se je veselila olimpijska in svetovna prvakinja Italijanka Federica Pellegrini, na 50 hrbtno Belorusinja Aleksandra Herasimenja, v moški konkurenci pa na 200 hrbtno Rus Stanislav Donets, Rusi pa so se veselili tudi v štafeti 4 x 200 m prosto.