Kauzer, Meglič in Kralj, ki so v enaki postavi osvojili evropska naslova v letih 2006 in 2007 (2005 v Tacnu je naslov ob Kauzerju in Kralju osvojil Andrej Nolimal), so v Čunovem v bližini Bratislave poskrbeli za 13. slovensko kolajno na prvenstvih stare celine.

A takoj po finalnem nastopu slovenske ekipe je bržčas le malokdo verjel, da bo slovenska trojka stala na zmagovalnih stopničkah, saj so si fantje "privoščili" kar dva dotika - v 12. in 19. vratcih - in ciljno črto prečkali 2,37 sekunde za vodilnimi Poljaki.

Toda tudi moštva za Slovenci so eno za drugim "tolkla" po vratcih, izjema so bili le še Nemci, ki so nastopili kot zadnji in se brez napake prebili pred Slovence in za Poljake, za katerimi so na koncu zaostali za 49 stotink sekunde.

"Fantje so hitri, se vidi, da zaupajo eden drugemu v ekipni vožnji. Vozijo zelo blizu eden drugemu, bili so tudi najhitrejši, kar kaže, da so dobro pripravljeni. Imeli pa so dva dotika, kar pa je na tehnično zelo zahtevni progi vseeno zadostovalo za kolajno. Tudi druge ekipe so namreč delale napake. Težko je bilo odveslati brez dotika in biti hiter. Je pa ta naša kolajna vsekakor dobra napoved za svetovno prvenstvo v Tacnu," je po tekmi povedal direktor kajakaških reprezentant Andrej Jelenc.

Manj uspeha so imele druge slovenske ekipe. Kanuisti Benjamin Savšek, Simon Hočevar in Anže Berčič so si v polfinalu privoščili kar osem kazenskih sekund in tako na šestem mestu za dobre pol sekunde ostali brez finalnega nastopa. Na koncu so se z zlatom okitili domačini Slovaki, srebrni so bili Čehi, bronasti pa Francozi.

Enako uvrstitev so dosegle tudi kajakašice Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj, ki so na progi naredile šest dotikov in za več kot štiri sekunde zaostale za petim mestom, ki je še vodilo v finale. Evropske prvakinje so postale Nemke, druge so bile Poljakinje, tretje pa Slovakinje.

Na šestem mestu so ekipno tekmo sklenili tudi dvojci. Sašo Taljat in Luka Božič, Luka Slapšak in Urban Jarc ter Anže in Jure Janežič so na progi v Čunovem sicer napravili le en dotik, a vseeno za več kot dve sekundi in pol zaostali za petim mestom. Slavili so Čehi pred Poljaki in Britanci.

"Dvojci so kar solidno odveslali, kanuisti in dekleta pa so naredili preveč kazenskih sekund, preveč napak in tako pač ni mogoče priti med pet ekip, ki se borijo za kolajne. Kakovost teh naših ekip je pač taka, da morajo odveslati optimalno za dober izid," je nastop preostalih treh ekip pokomentiral Jelenc.

V nedeljo so na sporedu polfinali in finali posamičnih preizkušenj. Med kajakaši bosta od Slovencev nastopila Kauzer in Meglič, med kanuisti Savšek in Hočevar, med kajakašicami Kragljeva, Mozetičeva in Terčeljeva, med dvojci pa Taljat in Božič.

"Kolajna vedno da pozitiven naboj za nadaljnje tekmovanje. Imamo kar dobro zasedbo v polfinalih, največ pa pričakujemo od tistih, ki smo jih že pred prvenstvom izpostavili kot kandidate za visoka mesta. Obetam si zanimivo tekmo. Bo pa proga drugačna, danes zvečer jo bomo spremenili, tako da vse čakajo drugačne kombinacije. Upam, da bo našim uspelo dobro veslati," je zaključil Jelenc.