Na novinarski konferenci v medijskem središču iger v centru Marina Bay v središču Singapurja je Rogge slabih 12 ur pred začetkom iger svoje navdušenje predstavil novinarjem, ki bodo poročali s tekmovanj. Rogge velja za nekakšnega očeta tega tekmovanja, ki je namenjeno tekmovalcem od 14. do 18. leta. Čeprav je to očetovsko oznako sprejel z nasmeškom, ni mogel skriti zadovoljstva pred začetkom iger.

"Nobenih težav nismo imeli. Vsi smo zadovoljni, športniki so že po enem dnevu sprejeli zasnovo iger. Na igrah sodeluje 205 držav in prepričan sem, da bodo zelo uspešne," je dejal Rogge in pohvalil prireditelje. "V dveh letih in pol so naredili izredno delo. Vznemirjeni smo pred začetkom. Zanesljivo se bo pojavila kakšna napaka, a izkušnja, ki nas čaka, bo čudovita. Verjamem v ta koncept. Ne gre le za šport, na prvem mestu je človečnost, pozitivna izkušnja."

Strahu, da bi mladi prezgodaj dobili olimpijske izkušnje in se na ta način zasitili iger, Rogge ne pozna: "Moramo jim omogočiti ne le športno, ampak tudi socialno in izobraževalno delovanje. Na tako mlade ljudi lahko vplivamo, ne moremo pa učiti socialnih veščin športnikov pri 30 letih. Pomembno je tudi, da jih pripravimo na čas, ko bo njihovih karier konec. Tudi zato smo dali tako velik pomen izobraževanju in kulturnemu programu. In po odzivu športnikov smo na pravi poti."

Rogge je poudaril tudi, da se veseli današnje večerne prireditve, ko bodo igre uradno odprli. Na vprašanje, kakšna bo videti slovesnost, ni želel dajati natančnega odgovora. "Videl sem program, a podrobnosti ne bom razkril. Bo pa prilagojen mladim in prepričan sem, da jim bo všeč. Navsezadnje je njim, 3500 športnikom v Singapurju, tudi namenjen."

Predsednik MOK pa je izpostavil tudi podatek, da bodo športne dogodke prenašale ali ponudile v posnetkih televizije 166 držav, v 25 državah pa bodo v živo spremljali večerno slavnostno odprtje iger, kar po njegovem mnenju kaže, da bodo igre tudi po tej plati uspešno sledile "velikim" olimpijskim igram.