No, tovrstne težave tri-, štiri- in večnadstropnih plovil že nekako rešijo. Saj niso tako kot navadni smrtniki na (pogosto sposojenem) desetmetrskem plovilu prepuščeni sami sebi in neizkušeni počitniški posadki. Kdor odšteje za plovečo palačo toliko denarja, ima seveda tudi za plače večdesetčlanske profesionalne posadke: za kapitana in častnike, mornarje, kuharje, natakarje itd. Ti so za tako veliko barko ter varnost in udobje lastnika, njegove družine in povabljencev pač nujni. A kaj bi to, če ob več sto (ali tisoč) plačah v svojih podjetjih in tovarnah poskrbijo še za ducat ali dva zaposlenih na ladji. Zanjo je pač treba skrbeti tudi pozimi, ko je lastnik ne uporablja.

Ni se zgodilo samo enkrat: bogataš se je želel s svojo več kot 50-metrsko superjahto za nekaj dni privezati v Dubrovniku oziroma luki Gruž. Pa tako velikega plovila niso imeli kam dati, ker sta bila le dva primerna prostora ob obali že zasedena. Pa tudi infrastruktura (dovolj močni električni priključki, natakanje goriva, čiste vode, puščanje odpadkov) v marsikaterem hrvaškem pristanišču ni dorasla tako zahtevnim gostom. Že res, da je dal gospod svoje ploveče bogastvo za noč zasidrati pred dubrovniškim obzidjem, a je hitro izginil v Črno goro, kjer so za njegovo plovilo le našli prostor. Tako sosedje ugotavljajo, da jim uhajajo najbogatejši. Do Slovenije sploh ne pridejo, ker vedo, da se tudi pri nas nimajo kje privezati. Obenem je tako veliko barko težko zasidrati, da ne tolče ob obalo, ali da pri zasuku z zadnjim delom ne zaide v morje sosednjih držav.

Megajaht - te naj bi bile daljše od 30 metrov - je na svetu kakšnih pet do šest tisoč. Točne statistike ni, saj so ta plovila "skrita" po različnih koncih sveta in plujejo pod najbolj čudnimi (ki zagotavljajo davčni mir) zastavami. Pogosto je tudi lastništvo hudo zamegljeno. Vendar pa število teh prestižnih plovil nenehno narašča. Tudi v zadnjih, recesijskih letih. Kar je razumljivo: najbolj bogati so v teh kriznih časih (razen nekaterih propadlih izjem) postali še bogatejši. Po drugi strani takšne barke naročajo vsaj za leto ali dve vnaprej in tako imajo najbolj ugledne ladjedelnice še vedno dovolj dela. Ne gre spregledati, da je ruski finančni mogotec Roman Abramovič - ki je pred tem po ločitvi odštel hude denarje svoji bivši soprogi Irini - pred kratkim splovil menda največjo zasebno jahto na svetu: več kot 160 metrov dolgo in skoraj pol milijarde evrov vredno eclipse, ki ima 60 članov posadke, dan plovbe pa stane 80 evrskih tisočakov.

Ko gre za najdražja plovila, ruski superbogataši hudo tekmujejo med seboj. Na kakšen način, je med drugim pred Hvarom in Korčulo pokazal milijarder Andrej Melničenko, ki je s soprogo Sandro Nikolić (srbska manekenka in pevka) ter spremstvom užival na oblikovno nadvse atraktivni ladji (cenijo jo na 150 milijonov evrov), ki z zašiljenim kljunom spominja na jedrske podmornice. V to prestižno tekmo so že dolgo vključeni najrazličnejši arabski šejki, vrsta "tekmujočih" pa se širi na različna nova (zlasti daljna Azija s Kitajsko in Indijo) zemljepisna območja in dobičkonosne dejavnosti.

To potrjujejo tudi naročila megajaht. Leta 2008 so jih po vsem svetu naročili okoli 240 s povprečno dolžino več kot 41 metrov. Lani se je to število še povečalo - na blizu 350. Kar je zlasti ugodno za prvovrstne ladjedelnice (Abramovičevo so naredili v Hamburgu), ki jim zato tudi v težkih gospodarskih časih ni bilo treba odpuščati delavcev.

Jadran je za superbogataše in največje zvezde precej privlačen. Seveda predvsem zavoljo lepe narave. Nekaterim pa se zdi, da še ni tako "razvpit" in bi tu lahko našli nekaj miru pred nadležnimi fotoreporterji, novinarji in nenazadnje običajnimi ljudmi, ki zijajo v te slavne osebnosti. Tako je včasih videti Abramovičevo (prejšnjo) superjahto, k sosedom rad zapluje s 65-metrsko (črno pobarvano) ladjo slavni italijanski modni oblikovalec Giorgio Armani. Prvi mož Microsofta Bill Gates s svojo ogromno "alfa nero" sploh ni mogel pristati v hrvaških pristaniščih. Z megajahtami prihajajo tudi kronane glave, filmske in športne zvezde, predvsem dirkači formule 1, z njihovim šefom Berniejem Ecclestonom na čelu. Po rasti sila majhnim možem, a po imetju in ogromni ladji zelo "velikim".