Trejega septembra bo Slovenija v Mariboru začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Prvi tekmec bo Severna Irska, štiri dni pozneje pa jo čaka še gostovanje v Srbiji. Poleg omenjenih reprezentanc v naši skupini nastopajo še Estonija, Italija in Ferski otoki

"Temelj je dober. Avstralija je pozabljena, že čez 16 dni nas čaka nova zgodba. Mi smo proti Avstraliji dokazali, da smo sposobni mentalno stati na visoki ravni po svetovnem prvenstvu. Marsikdo je imel po svetovnem prvenstvu težave, upam pa, da si bodo zdaj uredili svoj status. Nekateri igralci so danes spet pokazali, da so upravičeno v kadru reprezentance, da na njih lahko računamo. Na drugi strani so nekateri dokazali, da tudi igralcem, ki nimajo kluba in niso v pravem ritmu, gre zaupati, če imajo čisto glavo in so na igrišču pripravljeni pustiti srce," je dejal Kek.

Selektor meni, da je treba zmago takoj pozabiti in pozornost preusmeriti na naslednjega tekmeca: "Ne me razumeti napak, tekma proti Avstraliji je bil nekakšen cirkus, 3. septembra se začenja zares, začenja se boj za točke. Pred začetkom kvalifikacij ne bom dovolil nobene lahkomiselnosti. Kdor se ne bo podredil ekipi, bo letel ven. Začetek je izredno važen, kar se je izkazalo že v prejšnjem ciklusu, ko smo kvalifikacije dobro začeli na Poljskem in dobili zalet. Vemo, kakšne težave smo imeli s Severnimi Irci lani v Mariboru. Njihov selektor zagotavlja, da nas zdaj pozna do potankosti. Vsekakor nas čaka težka tekma," je Kek z mislimi že pri kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, v katerih kot sam trdi Slovenija ni favorit: "Mi smo bili v žrebu šele v četrtem bobnu, kar dobro kaže, da nismo favoriti skupine. Vsekakor pa lahko vsakogar premagamo. Če pa ne bomo pravi, pa lahko dobimo tudi kakšno okrog ušes."

Kek si seveda želi, da bi vsi reprezentanti dobili klube, vsekakor pa pripravlja tudi alternative, če igralci, kot sta na primer Robi Koren in Aleksander Radosavljević ne bosta pripravljena za zahtevne preizkušnje: "V prvi vrsti bomo tem igralcem proces trwenigov zagotoviti z reprezentanco, imamo pa tudi dobre rezerve. Vrnil se je Dare Vršič, govoril sem že z Darijanom Matićem, upam, da se bosta hitro vrnila Dalibor Stevanović in Rene Krhin. Svojo priložnost je danes dobro izkoristil Josip Iličić, ki je pokazal, da v njem je nekaj. Igralci mlade reprezentance, s katero odlično sodelujem, so z rezultati tudi dokazali, da lahko na njih računam."

Tako kot večina reprezentantov je tudi Kek zadovoljen, da je Slovenija dobila še en moderen stadion in tudi dvorano: " V torek sem užival v dvorani, včeraj na stadionu, tudi igralci so se dobro počutili. Vesel sem, da je Slovenija dobila primerne objekte. Ali je prepozno ali ni, važno je, da jih imamo. Na to moramo biti ponosni. Ne bi pa primerjal mariborskega in ljubljanskega stadiona, tudi dve punci se ne da primerjati. Mi imamo dva doma, enega obarvanega vijoličasto, drugega zeleno. V tem ne vidim nič slabega, vsekakor pa mi je povsem vseeno, ali igramo v Ljubljani, Mariboru, Kopru ali Lendavi. Skrajni čas je, da se zavist konča in da se združimo v eno."