Paul Biedermann (1:46,06) je na tekmi, na kateri so številni pričakovali, da bo svetovni rekorder "padel" morda še v drugič, suvereno osvojil zlato medaljo. Rus Nikita Lobincev na drugem mestu je zaostal za 45 stotink, bron si je priboril Nizozemec Sebastiaan Verschuren. "Pritisk tokrat ni bil le zunanji. Ustvaril sem si ga tudi sam. Na srečo sem zmagal, a z izidom nisem povsem zadovoljen. Nekako mi voda tukaj ne ustreza," je dejal Nemec in v šali dodal: "Upam, da tukaj ne bo nobenega prvenstva več."

Nemec je vedel, da je dosegel slabši izid, kot ga je pred dnevi dosegel njegov največji tekmec Američan Michael Phelps (1:45,61). Na srečo pa se mu ni ponovila ponedeljkova tekma, ko ga je presenetil francoski mladinec Yannick Agnel, ki mu je v finišu na 400 prosto za 13 stotink odvzel zlato medaljo. Tokrat se Biedermann ni zanašal na taktiko, zato je predčasno prevzel vodstvo in ga obdržal do konca.

Drugi veliki dvoboj dneva je bil poslastica za domače navijače. Avstrijec Markus Rogan je že decembra, ko je na EP v 25-metrskih bazenih v Carigradu postavil evropski rekord, odkrito napovedal boj za zlato z evropskim rekorderjem v olimpijskem bazenu Laszlom Csehom. Potem, ko je Cseh zanesljivo vodil po stotih metrih, je Rogan vso prednost izničil na tretjih 50 metrih v prsnem slogu, v zanimivem finišu pa je Cseh vendarle zmogel dovolj moči za tesno zmago v obračunu evropskih plavalnih velikanov.

Uspešno zgodbo nadaljuje tudi britansko plavanje. Novo zmago je Združenemu kraljestvu priplavala Francesca Halsall, ki je bila ob odsotnosti olimpijske prvakinje Nemke Britte Steffen najhitrejša na 100 prosto. Srebro in bron sta osvojili Belorusinja Aleksandra Herasimenja in Nizozemka Femke Hemskerk.

Rusko himno so prireditelji prvenstva zavrteli Juliji Jefimovi, ki je bila najboljša na 100 prsno, pred Danko Rikke Moller Pedersen in Švedinjo Jennie Johansson, ki sta si razdelili srebro, je imela več kot sekundo prednosti.

V prvi disciplini dneva pa so razdelili medalje na 1500 m prosto. Dobila jih je trojica, ki je zmogla razdaljo preplavati v manj kot 15 minutah - Francoz Sebastien Rouault, Pal Jonsen s Ferskih otokov in Italijan Samuel Pizzetti.

Slovenski plavalci tudi v sredo niso uresničili vseh pričakovanj. Najboljša je bila mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, ki je na "svojih" 800 prosto zasedla 11. mesto z dosežkom 8:44,08. Odrova je svoje plavalno znanje resda že uresničila na letošnjem vrhu mladincev Stare celine v Helsinkih z zlato in srebrno medaljo, vseeno pa ostaja grenak priokus ob dejstvu, da je bilo finale dosegljivo z 8:38,54, dosežkom od katerega je bila mlada ravenska plavalka boljša že lani na mladinskem evropskem prvenstvu v Pragi. Pozitivno je presenetila še ena mladinka Fužinarja Špela Bohinc, ki je ob premiernem nastopu v članski konkurenci dosegla kar osebni rekord 8:44,94 in se prebila na zanjo visoko 12. mesto. Drugačna je bila slika pri Radovljičanki Nini Cesar, ki ne najde forme, s katero je lani presenetila konkurenco na sredozemskih igrah v Pescari. Izid 8:46,62 in 16. mesto je manj, kot si je želela mlada radovljiška plavalka. Daljinska plavalka Teja Zupan je s časom 8:58,43 zasedla 20. mesto.

Osebni rekord je z 2:01,04 na 200 delfin dosegel še en plavalec Gorenjske banke Radovljice Robert Žbogar, ki pa nikakor ni bil zadovoljen s svojim plavanjem, saj je prehitro začel, najhitreje med vsemi, na koncu pa je to plačal na zadnjih 50 metrih. Njegov trener Miha Potočnik se je po tekmi sicer jezil, saj je bila po njegovem mnenju dosegljiva norma tako za svetovno prvenstvo V Šanghaju - 2:00,57, verjetno pa tudi polfinalnih 2:00,29 minute. Anja Čarman je na 100 hrbtno še enkrat potrdila, da je v prvi sezoni po menjavi trenerja povsem brez prave forme, saj je dosežek 1:03,33 daleč pod pričakovanji in namesto polfinala popoldan, je tekmo končala na 23. mestu.

Slovenska aduta v četrtek bosta Sara Isaković, ki se bo na prvenstvu predstavila prvič - na 100 delfin, v svoji paradni disciplini na 200 prsno pa se bo predstavila Ravenčanka Tanja Šmid. Obe bi se glede na osebne rekorde morali prebiti med najboljših 16.