V sredinem predtekmovanju je bila najboljša mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, ki je na "svojih" 800 prosto zasedla 11. mesto z dosežkom 8:44,08. Odrova je svoje plavalno znanje resda že uresničila na letošnjem vrhu mladincev Stare celine v Helsinkih z zlato in srebrno medaljo, vseeno pa ostaja grenak priokus ob dejstvu, da je bilo finale dosegljivo z 8:38,54, dosežkom od katerega je bila mlada ravenska plavalka boljša že lani na mladinskem evropskem prvenstvu v Pragi.

"To je bila po mojem tukaj realnost, saj sem po MEP izčrpana in iskreno povedano, sem pričakovala še slabši izid," pa je obratno sliko videla Odrova, ki takrat še ni vedela, da izid za osmerico tokrat ni bil nedosegljiv.

Pozitivno je presenetila še ena mladinka Fužinarja Špela Bohinc, ki je ob premiernem nastopu v članski konkurenci dosegla kar osebni rekord 8:44,94 in se prebila na zanjo visoko 12. mesto. "Vesela sem tako s časom, kot z uvrstitvijo," je bila vesela Bohinčeva, v pogovoru s sedmo silo še neizkušena in zato tudi kratka." Drugačna je bila slika pri Radovljičanki Nini Cesar, ki ne najde forme, s katero je lani presenetila konkurenco na sredozemskih igrah v Pescari. "Zelo sem razočarana, saj vem, da sem sposobna plavati hitreje in boljše kot sem pokazala tukaj. Ne vem, kaj se je zgodilo, a težko je bilo že na prvih 50 metrih," je bila s sabo nezadovoljna Cesarjeva. Izid 8:46,62 in 16. mesto je manj, kot si je želela mlada radovljiška plavalka. Daljinska plavalka Teja Zupan je s časom 8:58,43 zasedla 20. mesto.

Osebni rekord je z 2:01,04 na 200 delfin dosegel še en plavalec Gorenjske banke Radovljice Robert Žbogar, ki pa nikakor ni bil zadovoljen s svojim plavanjem, saj je prehitro začel, najhitreje med vsemi, na koncu pa je to plačal na zadnjih 50 metrih. Njegov trener Miha Potočnik se je po tekmi sicer jezil, saj je bila po njegovem mnenju dosegljiva norma tako za svetovno prvenstvo V Šanghaju - 2:00,57, verjetno pa tudi polfinalnih 2:00,29 minute. "Želja je bila prevelika, zato sem prehitro začel," je bil kratek Žbogar, ki je nato še dolgo razmišljal o plavanju, ki se mu glede na zdaj že bogate izkušnje ne bi smelo zgoditi.

Anja Čarman je na 100 hrbtno še enkrat potrdila, da je v prvi sezoni po menjavi trenerja povsem brez prave forme, saj je dosežek 1:03,33 daleč pod pričakovanji in namesto polfinala popoldan, je tekmo končala na 23. mestu. "Tokrat mi je štart uspel," je v šali začela Čarmanova in s tem spomnila na ponesrečen začetek tekme na 200 hrbtno, nato pa priznala: "Letos res nisem imela najboljše sezone in to je moj najboljši izid, zato niti nisem tako razočarana. Seveda imam željo izboljšati svoje osebne rekorde in nadgraditi letošnjo sezono, ko smo začeli z večjim obsegom dela v fitnesu in seveda bo treba najti kombinacijo tudi s treningom v vodi. Če bomo to uspeli opraviti že zdaj, se zna zgoditi, da že decembra pokažem kaj več."

Slovenska aduta v četrtek bosta Sara Isaković, ki se bo na prvenstvu predstavila prvič - na 100 delfin, v svoji paradni disciplini na 200 prsno pa se bo predstavila Ravenčanka Tanja Šmid. Obe bi se glede na osebne rekorde morali prebiti med najboljših 16.