"Ker si dejansko več kot tri tedne od doma, je to zelo težek trening. Na vsake tri dni sem imela izjemno težek sklop, vse skozi pa se je to dogajalo na višini. Na začetku je bilo to v višinski sobi na Rogli, v Italiji pa se je to dogajalo s pomočjo 'naprave za višino'. To je doprineslo k temu, da je bilo bolj naporno, kot bi morda lahko bilo," je tik po prihodu v domovino dejala Petra Majdič, ki je obsežnejši trening intenzivnosti prenesla relativno dobro. "Ves trening sem opravila brez poškodb. Psihično nekoliko bolje prenašam vse skupaj kot kadarkoli. V kakšni pripravljenosti sem trenutno, zelo težko ocenim. Veliko je odvisno od psihe, kako doživljaš posamezen naporen trening. Napredek je bil narejen v prosti tehniki," je dejala dobitnica bronaste olimpijske medalje, ki bo ta teden opravila nekaj lahkotnejšega treninga in obveznosti do sponzorjev.

Nad pripravljenostjo 30-letne članice SD Atrans Trojane budno bedi glavni trener reprezentance Ivan Hudač. "Prvotno smo namesto Dobbiacha načrtovali priprave v Ruhpoldingu, vendar tam gradijo stadion za svetovno prvenstvu v biatlonu. Posledično smo se odločili za Dobbiaco, kjer imamo dobre izkušnje iz zimskih treningov. Mislim, da so vse priprava tako na Rogli kot v Italiji potekale zelo dobro, na roke nam je šel tudi vreme. Prav tako nismo imeli ovir v smislu poškodb in prevelike utrujenosti," je potek priprav opisal slovaški strokovnjak.

Realno primerjavo s predhodnim letom v pripravljenosti Petre je težko narediti, saj se treningi nekoliko razlikujejo. "Na teko visokem nivoju je veliko težko izboljšati. V drsalni tehniki še vedno izboljšujemo pomanjkljivosti oz. jih minimaliziramo, da bi prišli na nivo najboljših v tem slogu," meni Hudač s čimer ugotavlja, da je trenutni program realiziran 100-odstotno.

Preostali del ekip - del ekipe A in ekipe U23 - pa se trenutno nahaja na Pokljuki, kjer bodo s pripravami zaključili v nedeljo. Fantje in dekleta imajo na sporedu vzdržljivostne treninge, večinoma na rolkah, krosu in kolesu. Zaenkrat so vsi zdravi. "Ekipa Vladimirja Kololkjeviča oziroma dekleta imajo nekoliko večji poudarek na rolkah, fantje pa nekaj več na krosu. Vse poteka po programu. Imeli smo zelo kvalitetne tritedenske višinske priprave na Rogli v juliju, v okviru raziskave 'Vpliv višinske priprave treninga na vrhunske tekmovalce'," je iz Pokljuke sporočil vodja tekaških ekip Marko Gracer. Po njegovem mnenju med fanti po pripravljenosti izstopajo trije ali štirje, pri dekletih pa Katja Višnar, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek kažejo dobro pripravljenost glede na lansko sezono.

Ekipe se bodo tudi v nadaljnjem sklopu priprav na poolimpijsko sezono pripravljale ločeno. 28. avgusta bo na snežni trening na avstrijski ledenik Dachstein nad Ramsauom odšla Petra Majdič, pridružila pa se ji bo tudi preostala ženska A ekipa. Slednja bo predtem verjetno odšla še v Dobbiaco.

"V Ramsauu bomo ostali pet dni. Nato bomo do prve polovice oktobra opravili še dva treninga na ledeniku v dolžini 14 dni, nakar pa se bomo preselili v Skandinavijo, kjer upamo na prvi naravni sneg," je nadaljnji potek priprav razkril Hudač. Moški del ekipe bo moral na prvi snežni trening počakati do oktobra, pred tem bodo imeli v septembru še normalne suhe treninge s poudarkom na vzdržljivosti in moči. Opravili jih bodo na Pokljuki ali pa v Planici.