Ministrstvo je sicer še pred kratkim zatrjevalo, da vračila denarja ne bo zahtevalo, češ da je bil projekt formalno ustrezen, ker je Primorska.info kvantitativno dosegla pričakovane rezultate. Pri tem pa so se na ministrstvu požvižgali na to, da je evalvatorka Karmen Erjavec pojasnila, da projekt vsebinsko ni ustrezen, ker prispevki ne ustrezajo žanrskim kriterijem za preiskovalni članek, in da bi zato ministrstvo moralo odstopiti od pogodbe. Ker so se pojavili sumi, da ministrstvo ne ukrepa zato, ker sta lastnika dva politika največje vladne stranke, so se z zadevo začeli ukvarjati tako policisti kot komisija za preprečevanje korupcije, kar smo v soboto razkrili v Dnevniku.

Na ministrstvu za kulturo zdaj pojasnjujejo, da je bilo stališče evalvatorke dvoumno in da je zato ministrica Majda Širca od strokovne komisije, ki je pregledala projekte, prispele na razpis za sofinanciranje, in jih predlagala v sofinanciranje, zahtevala nedvoumno mnenje o projektu, saj naj bi tudi sama presodila, da vsi pogoji iz pogodbe niso zagotovljeni. Ker ji je nato tudi strokovna komisija pojasnila, da "zgolj izpolnjevanje kvantitativnega pogoja, se pravi števila objavljenih prispevkov, ne odtehta in ne more odtehtati bistvene vsebinske pomanjkljivosti navedenih prispevkov", se je ministrica zdaj odločila, da bo zahtevala vračilo denarja. Primorsko.info bo ministrstvo pozvalo, naj vrne dodeljena sredstva, v nasprotnem primeru bo sredstva iztožilo prek pristojnih sodnih organov.

"Takšno ravnanje ministrstva kaže na to, da se ne odloča po jasnih kriterijih, temveč se odloča tako, kot piha veter, in odvisno od tega, koliko mu kdo teži," pa je odločitev ministrice Majde Širca včeraj komentiral poslanec Luka Juri in dodal, da je ministrici že predlagal, naj takšen razpis ukine, saj pomeni izkrivljanje medijskega trga. "Na koncu je namreč vedno nekdo, ki bolj ali manj subjektivno odloči, kdo bo denar dobil, kdo pa ne, če pa bi res želeli pluralizirati medijski prostor, bi si denar zaslužili vsi. Najraje bi videl, da tega razpisa sploh ne bi bilo in da si mediji sami pridobijo prihodke, država pa bi lahko vsem pomagala, na primer z davčnimi olajšavami po v naprej določenem ključu," je dejal Juri. Načeloma se strinja, da je denar treba vrniti, ali bodo to res storili, pa ne ve, češ da je to stvar direktorja Primorske.info Sebastjana Kokla. Ta včeraj na naše klice ni odgovarjal, po neuradnih podatkih pa je finančno stanje Primorske.info tako slabo, da denarja najbrž ne bodo mogli vrniti, zato stečaj ni izključen.