Z rekordom je 25-letni Lacourt poskrbel, da se je tudi drugi dan EP odvrtel po francoskem scenariju, ki je prvi dan Francozom pripadel potem, ko je mladinec Yannick Agnel na 400 metrov prosto premagal svetovnega prvaka in svetovnega rekorderja Nemca Paula Biedermanna. Lacourt je z današnjim evropskim rekordom na 100 hrbtno le za 17 stotink zgrešil svetovni rekord Američana Aarona Peirsola. Srebro na 100 hrbtno je osvojil drugi Francoz Jeremy Stravius pred Britancem Liamom Tancockom.

Po dveh dneh tekmovanj so Francozi z dvema zlatima medaljama, skupaj pa že sedmimi medaljami v uvodnih devetih disciplinah, dokazali, da so kljub menjavi opreme obdržali močno jedro reprezentance. Drugo presenečenje pa so Britanci, za katere so mnogi napovedovali, da bodo v vrhunski formi šele oktobra na igrah Commonweltha. Tukaj so osvojili še drugo zlato medaljo in potrdili, da je ekipa, ki bo nosila breme na olimpijskih igrah čez dve leti v Londonu, že formirana. Britanci imajo po dveh dneh že pet medalj.

Po ponedeljkovi prepričljivi zmagi Hannah Miley na 400 mešano, je enako prepričljivo zmago dosegla tudi Elisabeth Simmonds na 200 hrbtno. Srebrna je bila njena rojakinja Gemma Spofforth, prva nebritanska plavalka Španka Duane de Rocha pa je zaostala že skoraj tri sekunde in pol. Slednja je bron osvojila z dosežkom 2:10,46, kar je le tri stotinke sekunde boljše od slovenskega rekorda Anje Čarman, ki pa v Budimpešti ni v vrhunski formi.

Skupaj je v torek na sporedu pet končnih odločitev. Legendarna 33-letna Švedinja Therese Alshammar je osvojila še eno zlato medaljo na 50 delfin, že svojo 16. medaljo z največjih tekmovanj. V moški konkurenci je bil na 50 delfin najboljši Španec Rafael Munoz, ki je šele teden dni pred prvenstvom s strani Mednarodne plavalne zveze dobil dovoljenje za nastop na Madžarskem, saj je bil zaradi domnevnega izogibanja dopinški kontroli tik pred suspenzom.

Na 100 prsno se je zmage veselil Norvežan Aleksander Dale Oen (59,20), ki je ubranil naslov z zadnjega prvenstva v Eindhovnu. Tudi v tej disciplini je Slovenija dobila dokaz, da bi se Ravenčan Damir Dugonjič v vrhunski formi lahko boril za eno od medalj. Zlato je bilo nedosegljivo, zato pa sta bila srebro in bron, ki sta ga osvojil Francoz Hugues Duboscq (1:00,15) in Italijan Fabio Scozzoli (1:00,41), precej za Dugonjičevim (59,66) slovenskim rekordom, ki je bil resda dosežen v hitrejši opremi.

Med Slovenci sta v torek nastopili le dve plavalki in obtičali v kvalifikacijah. Nina Sovinek iz ljubljanske Olimpije je z dosežkom 57,09 na 100 prosto osvojila 37. mesto, Tanja Šmid iz ravenskega Fužinarja pa je bila na 100 prsno diskvalificirana. Njen izid 1:10,47 bi sicer zadostoval za 16. mesto in uvrstitev v polfinale.

Šmidova je bila diskvalificirana zaradi domnevnega delfinovega udarca med plavanjem, ki pa ga slovenski trenerji niso zasledili niti po pregledu posnetka plavanja. "Najhuje je, ker bi Tanja s svojim dosežkom lahko nastopila v polfinalu," je po tekmi dejal njen trener in eden najboljših slovenskih plavalcev vseh časov Borut Petrič. "Zelo razočarana sem. Diskvalificirana sem bila, ker naj bi pri zadnjih dveh zavesljajih pred obratom brcala delfina. Tega nisem naredila, tudi na posnetku tega ni. Zdaj sem pa jezna in upam, da mi bo to prišlo prav za nastop na 200 prsno," je tekmo videla Šmidova.

V sredo bo na sporedu kar sedem slovenskih nastopov. Na 800 prosto se bodo predstavile slovenska rekorderka Nina Cesar iz Radovljice, aktualna mladinska podprvakinja v tej disciplini Ravenčanka Tjaša Oder, njena klubska kolegica in vrstnica Špela Bohinc ter še ena radovljiška plavalka Teja Zupan, tudi že olimpijka v daljinskem plavanju.

Triglavanka Anja Čarman se bo na 100 hrbtno skušala odkupiti za ponesrečen nastop na dvakrat daljši razdalji, Anjo Klinar iz Gorenjske banke Radovljice čaka nastop na 200 mešano, njen klubski kolega Robi Žbogar pa se bo predstavil na 200 delfin.