"Večina mačk lovi, tudi če jih gospodar nahrani, zato so poleg človekovega uničevanja njihovega življenjskega prostora prav one največja grožnja za ptice, ki živijo v naravi." Parr in ABC zahtevata, naj jih imajo lastniki zaprte v domovih. "Mačke noter!" je geslo, s katerim želijo člani ABC zaščititi ptiče. Zunaj bi se mačke lahko sprehajale le na vrvici.

V resnici še vedno ni povsem jasno, koliko ptic pobijejo mačke v ZDA in drugih delih sveta. V prejšnjem stoletju so plenilci iztrebili vsaj 33 ptičjih vrst. Če bi na primer mačke preselili na kak samoten otok, bi lahko tamkajšnjemu ekosistemu povzročile veliko škodo.

V Evropi in ZDA ptiče najbolj ogrožajo skobci, srake, torej v veliki meri sami ptiči, in lisice. V Ljubljani je tako preveč srak, ki pogosto ogrožajo druge ptiče, na primer kose. Sicer naj bi v naravi vladalo ravnovesje med plenilci in žrtvami. Po mnenju nekaterih biologov ga marsikje najbolj rušijo hišne mačke, ki so zlasti v velikih mestih preveč gosto naseljene.

Tako pride v mestih več sto mačk na kvadratni kilometer, za vzdrževanje ravnovesja med plenilci in žrtvami pa bi lahko na kvadratnem kilometru živeli samo dve mački. Sploh imajo mačke, ki jih je človek udomačil pred 4000 leti, pogosto tak lovski nagon, da lovijo tudi, kadar so site.

Po neki študiji so mačke v angleški vasi Felmersham v enem letu pobile vsakega tretjega vrabca, v mestu Bristol pa menda ujamejo celo polovico vseh vrabcev in taščic. Menda v Veliki Britaniji devet milijonov mačk na leto pobije 27 milijonov ptic, vendar te številke niso zanesljive, zlasti v Evropi pa zaenkrat še ni bilo opravljenih resnih študij o tem, kakšen vpliv imajo domače mačke na število ptičev.

V britanski  Royal Society for the Protection of Birds sicer zatrjujejo, da je zaradi hišnih mačk število vrabcev močno padlo, nemški okoljevarstvenik Markus Nipkow pa meni, da mačke dobijo v kremplje večinoma samo ptice, ki so že tako obsojene na pogin, saj okoli 60 odstotkov ptičjih mladičev ne doživi enega leta. Kljub temu Nipkow pravi: "Zvonček okoli mačkinega vratu lahko ptiče posvari. Toda med kritičnim obdobjem, ko mladiči zapuščajo gnezdo in se učijo leteti, bi bilo bolje, da mačke ostanejo doma. Ni pa jih mogoče imeti ves čas zaprte." 

Vsekakor bi bilo treba več mačk tudi sterilizirati, da se ne bi prehitro razmnoževale. To delo tudi pri nas zelo dobro opravljajo zavetišča.