Kot že velikokrat do zdaj se seveda vrti največ ugibanja okoli "bolnika" Valentina Rossija, kajti čeprav je zanj letošnji boj za naslov prvaka bolj ali manj že končan, je on tisti, ki še vedno narekuje dogajanje v svetu dirkalnih motociklov. Okrevanje seveda poteka dobro, sicer ne bi že sedel na motociklu, kjer se sicer še vedno bori z bolečinami, a zanj je pomembno, da je čim prej spet zavohal bencin in nagnal strah v kosti tekmecem. Toda dnevi po nesreči, ko si je grdo zlomil nogo, niso bili nič kaj prijetni. "Teden dni po nesreči človek ne misli na nič, ne na motocikle ne na dirke. Preprosto samo boli, 24 ur na dan boli. Tri tedne sploh nisem spal, bolečina me je povsem izmozgala," je prve dneve po nesreči v Mugellu v začetku junija, kjer si je zlomil nogo, opisal Valentino Rossi. Sedemkratni svetovni prvak, če seveda štejemo le lovorike v najmočnejšem razredu, torej 500-kubičnem, in zdaj v razredu motoGP, pa trpi tudi za posledicami nesreče pri motokrosu, kjer si je med vožnjo za zabavo poškodoval ramo. "Ne verjamem, da bom v Brnu na naslednji dirki že povsem pripravljen. A vsekakor bo bolje kot na minuli dirki v Laguni Seci, kjer sem na motociklu še vedno čutil precejšnje bolečine. A mi je vseeno uspelo priti na zmagovalne stopničke."

Z Rossijevim okrevanjem in trenutno premočjo njegovega moštvenega tovariša Jorgeja Lorenza, Španec je slavil na šestih dirkah od do zdaj devetih (preostale tri je končal na druge mestu), je tudi ugibanja, ali bo Rossi po koncu letošnje sezone podaljšal pogodbo z Yamaho ali ne, vedno več. Pri Yamahi so seveda vedno bolj nestrpni, vodja ekipe Lin Jarvis je zatrjeval, da hoče njegovo moštvo vedeti imena dirkačev za naslednje leto najkasneje v Brnu, kjer bo prihodnji konec tedna na sporedu naslednja preizkušnja. Vedno bolj je namreč verjetno, da je dogovor med Rossijem in ekipo Ducati tako rekoč "pod streho", pri Yamahi pa so tudi že potrdili, da bi v tem primeru Rossijev motocikel za naslednjo sezono dobil v roke Ben Spiess. Sedem let pri Yamahi in cela vrsta uspehov je bilo očitno za 31-letnega zvezdnika iz Urbina pri Misanu dovolj, drugi spet vedo povedati, da naj bi do spora med Yamaho in Rossijem prišlo predvsem zaradi denarja. Pri Yamahi pa naj bi ostal letos premočni "rdeči X" Jorge Lorenzo. Jarvis je dodal, da niso še dobili dokončnega Rossijevega odgovora, kje bo nadaljeval kariero: "Pripravili smo mu ponudbo, nanjo pa nam za zdaj še ni odgovoril." Poleg tega so pri Yamahi potrdili tudi še eno pomembno stvar: če bo odšel Rossi, je zelo verjetno, da bo z njim odšel tudi njihov dosedanji glavni sponzor Fiat. "Že zdaj imamo zagotovljeno sodelovanje s Petronasom za leto 2011, glede na vse pa se lahko njihov vložek in pojavljanje na motociklu poveča. Poleg tega se pogovarjamo tudi z nekaterimi drugimi potencialnimi sponzorji zunaj motociklističnega sveta. A to v tem trenutku ni najbolj pomembno, najprej moramo sploh razčistiti, kdo bo vozil za nas in kdo ne."

Nov kamenček v mozaiku Rossijevega odhoda pa so pri Yamahi dodali, ko so sporočili, da na testiranjih po dirki v Brnu novosti na motociklu ne bo smel preizkusiti Valentino Rossi, testiranj pa se ne bo smel udeležiti njegov inženir Jeremy Burgess. "Mislim, da je to povsem logično. Na motociklu, na katerem bomo preskusili tudi nekaj novosti za sezono 2011, bo lahko sedel le dirkač, ki bo za nas nastopal tudi prihodnje leto," je ob tem povedal Jarvis.

Torej bo več kot očitno Rossi nadaljeval kariero pri Ducatiju, kjer so že dali proste roke Caseyju Stonerju, da bo Avstralec že takoj po koncu sezone lahko začel testiranja za njegovega novega delodajalca Hondo.

Zelo dober poznavalec sveta motociklov in dolgoletni menedžer Carlo Pernat pa po vsem tem dogajanju z Rossijem trdi, da pri Yamahi delajo veliko napako: "Z Valentinom že nekaj časa ne sodelujeva več, a vseeno seveda skrbno spremljam njegovo kariero. Zato lahko tudi zatrdim, da sta Ducati in Rossi že pred časom podpisala pogodbo. Yamaha tako dela veliko napako, ker bodo dovolili, da gre dirkač njegovega kova k tekmecu. Do leta 2003 so čakali kar dvanajst let, da so spet postali prvaki, njihov zadnji prvak je bil leta 1992 Wayne Rainey. Ko je prišel Valentino, pa so se zelo hitro in zelo uspešno začeli razvijati, prinesel je svoje znanje in pripeljal s seboj prave ljudi. Če je Valentino v pogajanjih z Yamaho na primer zahteval, da namesto Lorenza vzamejo v svoje vrste koga drugega, bi sam kot menedžer to takoj storil. Tako pa bo Rossi po veliki verjetnosti odpeljal s seboj tudi nekatere ključne ljudi, na prvem mestu Jeremyja Burgessa."