Bolt je nazadnje izgubil 22. julija 2008, ko ga je prav v Stockholmu ugnal njegov rojak Asafa Powell. Gay in Bolt sta bila v prvih desetih metrih še izenačena, nato pa je Američan počasi prihajal do prednosti in jo v zaključku še povečal. Bolta je nekdanji svetovni prvak (2007) na koncu za prvo medsebojno zmago na 100 metrov premagal za 13 stotink. Že tretjeuvrščeni Richard Thompson iz Trinidada in Tobaga je kljub brezvetrju tekel nad desetimi sekundami (10,10).

"Zelo dobro se počutim po zmagi nad Boltom, toda globoko v sebi se zavedam, da on ni stoodstotno pripravljen. Tudi Bolt se tega zaveda, zato si za letos ni zastavil za cilj svetovnega rekorda, ampak nadaljevanje zmagovite serije, ki sem jo tokrat prekinil. Moje telo je delovalo odlično, počutje je bilo popolno, motivacija vrhunska. Štart je bil brez napak, bil pa sem presenečen, ko po polovici proge pred seboj nisem videl Bolta," je dejal Tyson Gay, ki je drugi najhitrejši človek v zgodovini.

Triindvajsetletni Bolt, v začetku sezone je imel težave z Ahilovo tetivo, je po porazu leta 2008 proti Powellu, ta je nastop tokrat odpovedal zaradi poškodbe dimelj, nanizal 14 zaporednih zmag. Med njimi je tudi tista iz leta 2009 na svetovnem prvenstvu, ko je ugnal Gaya. "Zgodi se tudi takšen dan, ko doživiš poraz. Vsak ima dobre in slabe dneve. Na treningih me čaka še veliko trdega dela. Že po 30 metrih sem bil povsem na tleh, ker nisem imel prave moči. Skušal sem popraviti slab začetek, vendar ni šlo, ker je bil Tyson v boljši formi," je pojasnil Usian Bolt. Priložnost za revanšo bo imel 27. avgusta v Bruslju, ko se mu bo poleg Gaya na startu pridružil tudi Powell.

Prvič v diamantni ligi ni bilo najboljših izidov sezone, zato pa je bilo nekaj velikih presenečenj. Prvi poraz v letošnji sezoni je na 100 metrov z ovirami doživela Američanka LoLo Jones, ki je bila šele tretja (12,70), za presenetljivo zmagovalko Sally Pearson iz Avstralije (12,57) in Kanadčanko Priscillo Lopes-Schliep (12,59). V metu kopja je Finec Tero Pitkämäki za svojo prvo zmago v diamantni ligi (84,41 metra) prehitel Norvežana Andreasa Thorkildsena (83,63 metra), olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka. Peto zaporedno zmago v letošnji diamantni ligi je v skoku v višino dosegla Hrvatica Blanka Vlašić, ki je edina preskočila 2,02 metra in ugnala svojo letošnjo najhujšo tekmico, Američanko Chaunte Howard Lowe (2,00 metra). Pred tem je slavila v Dohi, Oslu, Rimu in Parizu. S tem si je praktično že zagotovila končno skupno zmago, kar pa je s prav tako peto zaporedno zmago uspelo tudi Američanu Christianu Cantwellu v suvanju kroge (22,09 metra).

Diamantna liga se bo nadaljevala prihodnji petek in soboto z dvodnevnim tekmovanjem v Londonu.