Odpovedali so se milijonom

V projektu za sedemnadstropne Maistrove dvore so sprva načrtovali, da bo imel objekt 45 stanovanjskih enot, 206 garažnih mest, poslovne prostore pa bo zasedla NKBM. Pogled na skoraj dokončano poslopje pa razkriva, da bo v njem kar nekaj stanovanj manj, saj manjka ena etaža. Naložbenik, ki je poprej do skrajnosti poskusil izkoristiti obstoječe prostorsko-ureditvene pogoje zato, da bi lahko gradil čim višje, se je nenadoma prostovoljno odpovedal kar 2000 kvadratnim metrom stanovanjskih površin, ki bi se na trgu prodajale za najmanj 2000 evrov na kvadratni meter. KBM Invest se je torej odrekel najmanj štirim milijonom evrov prihodka, kar je pri projektu, vrednem 25 milijonov evrov, precejšnja vsota.

Pri naložbeniku smo hoteli izvedeti, zakaj je umanjkalo nadstropje. Zanimalo nas je tudi, koliko manj bo stanovanj in kolikšen je izpad dohodka zaradi te spremembe. Konkretnega odgovora nismo prejeli. "Ena od pomembnejših prednosti tega objekta je tudi prilagodljivo število stanovanj. Ta se namreč oblikujejo glede na želje kupcev, zato bo njihovo končno število odvisno od dogovorov z njimi," pravijo v KBM Investu.

Bodo uradniki med tehničnim pregledom mižali?

Bistveno spremenjena izvedba projekta poraja še nekatera dodatna vprašanja. Kot je Dnevniku pojasnil strokovnjak s področja gradbene in urbanistične stroke (njegovo ime hranimo v uredništvu), je namreč pri tako obsežnem odstopanju od predvidene izvedbe nujna sprememba gradbenega dovoljenja, če hoče naložbenik opraviti tehnični pregled in pridobiti uporabno dovoljenje. Na vprašanje, ali bodo sprožili takšno spremembo, so nam na KBM Investu odgovorili: "Objekt gradimo v skladu z najvišjimi gradbenimi standardi in s sprejetimi prostorsko-ureditvenimi pogoji za območje urbanistične zasnove mesta Maribor. V skladu s potrjeno projektno nalogo izvajamo gradnjo in urejamo vse za to potrebno dokumentacijo."

Po naših informacijah iz dobro obveščenih virov se bo naložbenik skušal izogniti postopku spreminjanja gradbenega dovoljenja. Nadstropje manj si bo prizadeval utemeljevati skozi spremenjen dokument, imenovan projekt izvedenih del. Ali bo to upravno sprejemljivo, bo znano šele po tehničnem pregledu, ki ga bodo morali opraviti uradniki mariborske upravne enote. Ti pa so v preteklosti v primeru Maistrovih dvorov po ugotovitvah ministrstva za okolje in prostor že postopali v nasprotju z zakonom.