Še posebno, ko vidijo, kakšen kolesar je Grega Bole, se zadovoljno muzajo, saj ima pogodbo za sezono 2011 že podpisano. »Čeprav sem že drugi dan zapored drugi, je to že super. Posebno še v tako zahtevni etapi. Za zadnji klanec sem se dobro motiviral. Želel sem vedeti, v kakšnem stanju sem po Franciji. Na zadnjem klancu sem dal vse od sebe 200-odstotno. Mislil sem, da bom od izčrpanosti padel s kolesa. Ne spominjam se, kako sem našel klubski avtobus,« je po peti etapi dirke Po Poljski, ko je zasedel drugo mesto, opisoval kolesar Grega Bole, ki si želi nastopiti tudi na Vuelti. Na veselje selektorja Martina Hvastije, ki mu bo poleg Božiča namenil vlogo liderja tudi na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Prav iz Boletovih besed, tudi o motivaciji, je najlepše videti, kako borben kolesar je. Šefi ekip imajo take najraje. Če bi Bole sedaj iskal pogodbo, bi se njegova tarifa zagotovo dvigala.

Po Touru je kolesarska »tržnica« že na stežaj odprta. Precej drugače kot pretekli dve leti, ko je gospodarska kriza opletala z repom. Tako kot Bole ima večina slovenskih kolesarjev status za prihodnjo sezono že urejen. Simon Špilak je že pred Tourom tudi podaljšal sodelovanje s to ekipo. Še najmanj navdušen je selektor Hvastija, ki ni čisto prepričan, kako bo Prekmurca sedaj motiviral za Avstralijo. »Saj veste, mladina. Ko podpišejo pogodbo, si oddahnejo. Težje jih je motivirati,« je eno plat profesionalizma navrgel Hvastija.

Zanimivo, da se od ekipe Lampre poslavlja Damiano Cunego, kar obema Slovencema odpira še nekaj več manevrskega prostora. Zamenjava za Princa je Michele Scarponi, četrti na Giru. Po drugi strani je Borut Božič še kako motiviran, čeprav je že lani podpisal dveletno pogodbo z nizozemsko ekipo Vacasoleil. Šefi so že napovedali, da želijo status ProTour, zato je ena bolj dejavnih na tržišču. Zanjo je že podpisal Belgijec Stijn Devolder. Na mikroravni ima prestop Alberta Contadorja iz Astane v Saxo Bank k Bjarnu Riisu zagotovo nekaj vpliva na nadaljevanje kariere Gorazda Štanglja. Pri Astani se bo po odhodu Špancev odprlo nekaj dodatnega prostora. »Šef« Vinokourov vabi celo brata Schleck, a njegovo vabilo zagotovo ne bo uslišano, saj ustanavljata svojo luksemburško ekipo. Le če bi jima spodletelo na celi črti, bi Andy in Frank odšla nemara kar k Johanu Bruyneelu v RadioShack. To bi bila verjetno najslabša novica za Janija Brajkoviča, ki ima prav tako pogodbo že za leto 2011.

Že pred časom sta pogodbo podpisala tudi Kristjan Koren za italijanski Liquigas, ki ostaja s sedanjimi zvezdniki, ter Jan Tratnik za Quick.step, ki vsako leto zamenja vsaj četrtino kolesarjev. Med slovenskimi kolesarji je vroč tudi Marko Kump. Glede na sloves, ki so ga zadnja leta prigarali ostali, se tudi njemu obeta vrhunska ekipa. Edini, ki mu pozitivni trend v cestnem kolesarstvu ni po godu, je zaradi znanih dogodkov pač Tadej Valjavec. »Nadejam se, da bom pogodbo dobil, a višina bo zagotovo precej skromnejša. Morda tretjina dosedanje,« je pred dnevi na to temo navrgel Valjo. Zanimivo, da ima Riccardo Ricco, ki je po dveletni pavzi to sezono vozil za Flaminio, plačo 70.000 evrov, prej pa je bil vreden skoraj 20-krat toliko.