Slovenija ima na poletni seriji desetih tekem na plastiki pravico nastopa s šestimi tekmovalci, selektor Matjaž Zupan pa je za prve štiri tekme v Hinterzartnu, Courchevelu v Franciji in Einsidelnu v Švici izbral Roberta Kranjca, Petra Prevca, Jerneja Damjana, Jurija Tepeša, Mitjo Mežnarja in Primoža Pikla.

"Letošnje priprave, med katerimi so fantje naredili od 200 do 220 skokov, so potekale po načrtu. Forma sicer še ni takšna, kot si jo želimo, kar pa je tudi povsem razumljivo za trenutno obdobje. Z nekaterimi smo si zastavili dolgoročne cilje, zato bodo morali pošteno pljuniti v roke in trdo delati, da bodo do zime v načrtovani formi. Poletna serije je le vmesna postaja, ki nam bo pokazala, kje smo trenutno v primerjavi s konkurenco. Cilj na poletnih tekmah sta dve uvrstitvi do šestega mesta in tri do desetega, tiha želja pa seveda stopničke," je povedal glavni trener Matjaž Zupan, ki je vzpostavil zelo dobre stike s trenerskim moštvom, ki pod vodstvom Finca Hanuja Lepistoeja skrbi za Poljaka Adama Malysza. Poljski as rad trenira tam, kjer so Slovenci, saj ima tudi ustrezno primerjavo. Na zadnjem treningu v Wilsi na Poljskem, kjer je Malysz doma, so imeli Slovenci tako dobro primerjavo s poljsko vrsto, ki napreduje iz sezone v sezono.

"Razred zase sta bila Malysz in Kranjec, ki sta bila enakovredna. Mežnar in Prevc sta pokazala nekaj zelo dobrih skokov. Tepeš je ujel stik z najboljšimi. Pikl je nastopal v celinskem pokalu, zato sem ga prvič videl šele na zadnjem treningu v sredo v Kranju, kjer je deloval zelo dobro. Pri Damjanu smo šli v spremembe tehnike, kar je dolgotrajen proces, ki naj bi rezultate pokazal pozimi. Nekaj njegovih skokov je bilo že na visoki tehnični ravni, tedaj so bile tudi hitrosti na odskočni mizi precej višje," je pojasnil Zupan, ki je zadovoljen, ker mu je vodstvo slovenske smučarske organizacije zagotovilo dovolj denarja za načrtovani program za vse reprezentančne selekcije.

Robert Kranjec je lani v skupnem seštevku poletne serije osvojil drugo mesto, a trdi, da to zanj ni breme. "Vesel bom vsake uvrstitve med najboljših deset, a se s tem ne obremenjujem. Ker sem zamenjal proizvajalca smuči, potrebujem še nekaj časa, da jim prilagodim tudi tehniko," je bil jedrnat Robert Kranjec, ki je strast do vožnje z motorjem sproščal z dirkanjem na dirkališčih v tujini.

Peter Prevc, ki je zablestel pozimi, še nima izkušenj s tekmami za poletno veliko nagrado. "Poleti imam več težav kot pozimi. Moj problem je v počepu, zato odskok ni takšen, kot bi moral biti, a ni razlogov za paniko in zaskrbljenost. Debitantski nastop na poletni seriji ne pomeni dodatnega pritiska. Tudi uspehi v lanski zimi zame niso breme, ker sem bil tako zaposlen s treningi, da sploh nisem imel časa za razmišljanje o visokih pričakovanjih. Želim si uvrstitev med najboljših deset, tudi z dosežki do 20. mesta ne bom razočaran," je povedal Peter Prevc, ki ima zelo natrpan mesec, saj bo moral med športnimi obveznostmi najti še čas za maturantski izlet, medtem ko novih smuči ni preizkušal. Fischer je v preizkušnjo ponudil smuči treh različnih dolžin, med katerimi ni bilo nobenih po njegovi meri, zato je ostal zvest Elanu.

"Poškodbe so sanirane. Če želim višje, moram spremeniti tehniko, zato delam dolgoročno. Poleti nimam visokih ciljev, želim si le konstantnosti," je dodal Jernej Damjan. Jurij Tepeš išče skoke, ki jih je pokazal pred odhodom na 14-dnevne počitnice, med katerimi se je najbolj sprostil na jadrnici očeta Mirana. "Fizično sem odlično pripravljen, glede tehnike me čaka še veliko znoja, a je narejen napredek v fazi leta," je povedal Mitja Mežnar. Primož Pikl je zaradi operacije vnetega slepiča izgubil mesec dni priprav.