Na naše vprašanje, ali ima v zadevi Baričevič status osebe, ki bi lahko dala koristne informacije, ali status osumljenca, je odvrnil: »Ne enega ne drugega ne bom komentiral, ker je vse skupaj bedno.« Je pa Kosova protikorupcijska komisija že pred časom ocenila, da so bile poteze odvetniške pisarne Senica v zadevi Baričevič »skrajno nenavadne«, in po naših informacijah Senico prijavila tožilstvu zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe veterinarskega inšpektorja, ki je trikrat odredil, da je treba nevarna psa humano usmrtiti, ne vrniti lastniku.

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v zvezi z domnevno spornim postopkom vračanja nevarnih bulmastifov Saši Baričeviču, ki sta ga nato 2. februarja letos do smrti pogrizla, opravili tudi pogovor z Dnevnikovim novinarjem Rokom Praprotnikom in Baričevičevim odvetnikom Mirom Senico. S Praprotnikom v vlogi osebe, ki bi lahko dala koristne informacije, medtem ko naj bi imel Senica status osumljenca. Sam nam tega ni ne potrdil ne zanikal, po naših informacijah pa naj bi že Kosova protikorupcijska komisija zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe Senico maja letos naznanila tožilstvu. Vsekakor zanimiva zgodba, saj kriminalisti sodijo pod okrilje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ki je hkrati življenjska sopotnica Mira Senice.

Za osvežitev spomina. Za bulmastifa Atlas in Joy je veterinarski inšpektor Uroš Andrenšek trikrat odredil humano usmrtitev, saj sta večkrat sodelovala v napadu na ljudi in tudi druge živali, vplivni ljubljanski zdravnik Saša Baričevič pa je po večletnem boju dosegel, da so mu ju vrnili.

Je grožnja s kazensko ovadbo dovoljeni manever?

V tej pravdi je Baričeviča zastopala odvetniška pisarna osebnega prijatelja Mira Senice, ki je Andrenška maja 2008 kazensko ovadila, ker naj bi bil pri svojem delu pristranski, in zahtevala njegovo izločitev iz postopka odločanja o bulmastifih. Odvetniška pisarna Mira Senice je zahtevala tudi izločitev direktorice veterinarske uprave Vide Čadonič Špelič, ker ni ukrepala zoper Andrenška in "ker njeno ravnanje ni usmerjeno v spoštovanje zakonitosti dela, ampak v to, kako bi se bulmastifa Joy in Atlasa usmrtilo".

Potem ko so kriminalisti Andrenška zasliševali več mesecev, je okrožna državna tožilka kazensko ovadbo zoper njega novembra 2008 zavrgla. Po mnenju nekaterih (tudi protikorupcijske komisije) naj bi šlo za krivo ovadbo, Senica pa je v pogovoru z Dnevnikovim novinarjem Rokom Praprotnikom (Najmočnejši odvetnik v objemu nemoči, Dnevnikov Objektiv, 20. februarja 2010) o tem dejal: "Jaz sem odvetnik in svoje delo sem opravil dobro. Ponosen sem, da smo tiste pse dobili nazaj. Res smo predlagali izločitev Čadonič-Špeličeve in res smo kazensko ovadili inšpektorja. Ampak to so bili vse procesni manevri in vse je v okviru odvetniške etike. Grožnja s kazensko ovadbo je izrecno dopuščena metoda dela."

"Vse skupaj je bedno"

V komisiji za preprečevanje korupcije so nam že pred časom dejali, "da so bile poteze odvetniške pisarne Senica v zadevi Baričevič skrajno nenavadne", ob omenjeno Seničevo izjavo, zapisano v Dnevniku, pa so se spotaknili tudi kriminalisti in zato na pogovor povabili oba - novinarja in intervjuvanca. Miro Senica nam je včeraj na vprašanje, ali ima v primeru Baričevič status osebe, ki bi lahko dala koristne informacije, ali status osumljenca, odvrnil: "Ne enega ne drugega ne bom komentiral, ker je vse skupaj bedno." Prepričan je, da kaznivega dejanja ni storil, že februarja pa je v pogovoru za Dnevnik poudaril: "Treba je ločiti med odvetnikom in dejanji njegove stranke. Ali bodo okrivili odvetnika, ki je obtoženega umora rešil na sodišču, potem pa je ta človek spet moril?"

Podobno je kmalu po tragediji Baričevič razmišljala Seničeva partnerica Katarina Kresal. "Temelj in bistvo pravne države je, da ima vsak pravico do odvetnika. Tudi morilci, četudi jih najdejo z nožem v roki in s krvavimi hlačami. Bi bil odvetniški poklic v tem primeru sporen, če odvetnik ne bi bil Miro Senica, ampak Tanja Pečar (sopotnica premierja Boruta Pahorja, op. p.)?" se je februarja spraševala notranja ministrica Katarina Kresal, zato bo zanimiv razplet te plati zgodbe Baričevič. Če bo seveda prišla na sodišče.