Tekmovalci, ki so bili v ospredju na tekmah poleti, so bili med najboljšimi tudi pozimi, saj je lansko poletno serijo gladko dobil Švicar Simon Ammann (drugi v skupnem seštevku je bil Robert Kranjec), ki je nato postal dvakratni olimpijski prvak v Vancouvru in osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Slovenska reprezentanca ima na poletnih tekmah pravico nastopa s šestimi tekmovalci, selektor Matjaž Zupan pa je izbral Roberta Kranjca, Petra Prevca, Mitja Mežnarja, Jerneja Damjana, Jurija Tepeša in Primoža Pikla. Slednji je dobil prednost pred Rokom Zimo, ki je bil sicer tretji na zadnji tekmi celinskega pokala v Courchevelu, vendar mu primanjkuje konstantnosti, saj pred tem na tekmi v Garmisch-Partenkirchnu sploh ni prišel do točk. Slovenci so bili minuli teden na pripravah v Wisli na Poljskem, kjer je najboljše skoke pokazal Robert Kranjec, ki je skupaj Z Damjanom in Tepešem tudi zamenjal smuči, saj so od Elana prestopili k Fischerju. "Kranjec je skakal na zelo visoki ravni, je v dobri formi, saj je bil zelo blizu Poljaku Adamu Malyszu, za kogar je skakalnica v Wisli pravzaprav domača," je povedal Matjaž Zupan.

Ker se začenja nov štiriletni olimpijski ciklus, je v reprezentancah prišlo do številnih kadrovskih sprememb. V kar devetih reprezentancah so novi obrazi na čelu strokovnih vodstev. Izmed velesil je na Finskem selektor postal Pekka Niemelae (v zadnjih letih je pod njegovim vodstvom zelo napredovala Francija), na Japonskem Čiharu Saito (zamenjal Finca Karija Ylianttilo), medtem ko je Rusija še brez trenerja, potem ko so odstavili Nemca Wolfganga Steierta. V vrstah tekmovalcev ni velikih sprememb, saj v tekmovalni areni ostajajo tudi takšni veterani, kot so Poljak Adam Malysz, Finec Janne Ahonen in Nemec Martin Schmitt.

Reprezentance so imeli v minulih mesecih največ dela s prilagajanjem na nova pravila o višji telesni teži, predvsem pa z z novimi vezmi, s katerimi je na olimpijskih igrah zablestel Ammann. Razvoj vezi je povezan tudi s skakalnimi čevlji.