Ivo Belan

V začetku je Vera mislila, da je njen štiriletni sinko sploh ne posluša. Ko ga je potem okregala, jo je zmedeno gledal. Takrat je pomislila, da je sin morda sploh ne sliši zaradi težav s sluhom.

Toda pediater je hitro postavil pomirjujočo diagnozo. Šlo je za nabiranje ušesnega masla ali ceruma v ušesnem kanalu, ki ga je imel sin v ušesu veliko nakopičenega. Cerumen je ušesno maslo, ki ga sestavljajo proizvodi izločanja žlez v koži zunanjega ušesnega kanala. Nastane zaradi preobilnega izločanja žlez ali preslabega odstranjevanja ušesnega masla. Sicer pa ušesno maslo čisti in ščiti uho.

Ko se torej masla nabere preveč, ne slišimo več dobro. Pri njegovem odstranjevanju je narobe, če uporabljamo vatirane palčke, dolge nohte ali kakšne druge neprimerne kovinske predmete. S tem stanje samo poslabšamo, ker masla ne odstranjujemo, ampak ga potiskamo še globlje v kanal.

Prhanje pri cerumu ne pomaga. Sicer pa voda sploh ni prijateljica, ki bi varovala uho pred temi težavami. Plavanje, potapljanje in dolgotrajno tuširanje, pri katerem pride voda tudi v ušesa, lahko cerum še utrdi, posebno pri ljudeh, ki imajo pogoste težave z nakopičenim ušesnim maslom. Voda lahko povzroči, da se cerum napihne in ustvari čep.

Nekateri zdravniki priporočajo ambulantno čiščenje ušesnih kanalov vsaj enkrat na leto, najbolje pred poletno kopalno sezono. Cerum je vsekakor treba odstraniti, o čemer naj odloča zdravnik. Uho si sicer lahko izperete tudi doma, vendar je to bolje storiti strokovno v ambulanti.

Če je odstranitev ušesnega masla z izpiranjem nemogoča, je treba čep omehčati s kapljicami hidrogena (triodstotna raztopina vodikovega peroksida) ali glicerina. Zdravnik bo odločal o načinu posega pred izpiranjem, hkrati pa se bo tudi pozanimal, ali je imel pacient pred tem morda gnojno vnetje srednjega ušesa in težave z bobniči ali je morda imel na ušesu kakšen operativni poseg.

Takoj ko je nakopičeno ušesno maslo odstranjeno, izginejo "maslene" težave s sluhom.