Po vrnitvi v domovino je uvodoma nastope ocenil Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije: "Sem mnenja, da je bilo evropsko prvenstvo za slovensko reprezentanco zelo uspešno. Poleg štirih finalnih uvrstitev smo imeli še dva polfinala. Izpostavil bi predvsem borbenost Martine Ratej, ki je kljub hudi infekciji tako dobro nastopala in mešala štrene najboljšim evropskim metalkam kopja. Veseli nas, da so nase opozorili tudi mladi, mislim predvsem na Tino Šutej in Sebastijana Jagarinca. Če k njim dodamo še letošnje uspehe na mladinskem svetovnem prvenstvu v Monctonu, se slovenski atletiki obeta lepa prihodnost. Reprezentanca je bila številčna in zelo homogena, kar nas zelo veseli. Po poškodbah sta se na tekmovališče uspešno vrnili Sabina Veit in Nina Kolarič. Mnenja sem tudi, da se bo investicija v štafete povrnila že na olimpijskih igrah 2012 v Londonu."

"Vsi tisti, ki so zastopali Slovenijo na evropskem prvenstvu, so zaupanje upravičili. Množičnost kaže, da če bomo nadaljevali takšno kakovostno delo, bomo lahko še naprej dosegali vrhunske rezultate," je pojasnil vodja odprave Boris Dular, ki je za nagrado, ker je vodil doslej najštevilčnejšo odpravo, iz rok Kukovice prejel simboličnega bikca.

"Za nami je vrhunec sezone, čeprav bo v nadaljevanju sezone še nekaj velikih atletskih dogodkov. Pred odhodom smo imeli jasne cilje, zato ni težko določiti uspešnosti. Z nastopom v Barceloni smo lahko zadovoljni, četudi se po daljšem času domov vračamo brez kolajne. Veliko atletov je navdušilo, manj je bilo neuspešnih nastopov, ki so nepogrešljivi del tekmovanj. Verjamem, da smo šli tudi s štafetami in maratonci v pravo smer," je ocenil reprezentančni nastop predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

S šestim mestom najuspešnejša slovenska atletinja na 20. EP Snežana Rodić je obudila spomine: "S trenerjem Djordjevičem sva imela pred odhodom cilj izboljšanje osebnega rekorda in uvrstitev v finale. Vse to sem dosegla, zato sem lahko zadovoljna. Finale je bil odprt, zato sem si želela še kaj več kot šesto mesto. Sreča tokrat ni bila na moji strani. Upam, da bo kdaj v prihodnosti, morda že na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Parizu." Njen trener Srdjan Djordjevič pa je povedal: "Bilo je nekaj priložnosti, da bi naredili še kaj več. Toda Snežana je v tej sezoni naredila velik korak naprej, dvignila povprečje skokov in dosegla osebni rekord na največji tekmi. Na to je lahko ponosna."

"Pred prvenstvom sem si želela izboljšati državni rekord, kar mi ni uspelo, sem pa prišla v finale. Sem na pravi poti, na kakršni sem bila leta 2006, ko sem v Pekingu na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno kolajno," je bila zadovoljna Tina Šutej, njen trener Slavko Černe pa jo je dopolnil: "Pred odhodom smo upali, da na olimpijskem kompleksu ne bomo imeli težav z vetrom. Izkazalo se je nasprotno in tako tekmovalke niso imele zanesljivih skokov. Tina je blestela predvsem v kvalifikacijah, v finalu pa bi bila lahko boljša. Skakati zna še bolje, a potrebuje dobre pogoje. Upam, da se bo od te tekme čim več naučila ter to unovčila na prihodnjih velikih tekmovanjih."

Izmed 33 slovenskih atletov v Barceloni so imeli po besedah ortopeda Rasta Stoka kontrolo dopinga trije, in sicer Boštjan Buč, Martina Ratej in Miran Vodovnik.